Брезнишко село е на воден режим, поради невъзможност местният водоизточник да осигури необходимите водни количества

Жителите на брезнишкото село Велковци са на воден режим от месец юни тази година. Причината е, че няма възможност местният водоизточник да осигури необходимите водни количества, съобщи за Zapadno.com от управителят на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов.

Водният режим за населеното място е въведен със заповед на кмета на община Брезник, която е от 8 юни. На нечетни дати от месеца се подава вода за махала “Пали лула”, а на четни дати – за останалата част на село Велковци. В съботните и неделни дни се подава вода само при наличие в резервоара по същия график, поясни инженер Борислав Иванов.

Необходимостта от режимното водоподаване е поради факта, че местния водоизточник не може да осигури необходимите водни количества за захранване на цялото село с питейна вода. Другият водоизточник за селото – язовир “Красава” е с намалял воден обем. Той захранва както село Велковци, така и град Брезник и още няколко населени места в общината. Поради малкия му обем се налага оптимизация на консумацията от него и затова е въведен режима за селото. При останалите населени места, които се захранват от язовира се разчита изцяло на местните им водоизточници и водата от язовира се подава само в краен случай, добави още управител на ВиК-Перник инженер Иванов.

Водният режим в населеното място е отразен в регистрите на Регионална здравна инспекция-Перник. Според информацията от инспекцията, на територията на община Брезник няма други населени места с официално въведено режимно водоподаване.

Част от жителите на Велковци негодуват от създалата се ситуация, но други пък приемат с разбиране въведената мярка.

Виж също...

Loading...