Научна експедиция в Трънско откри нови останки от динозаври, части от праисторически костенурки и други вкаменелости

Приключи третата палеонтологическа експедиция до находището на къснокредна гръбначна фауна край град Трън. По време на експедицията са открити нови вкаменелости, съобщиха от Националния природонаучен музей.

Научният екип, изследващ находището включва учени и специалисти от Националния природонаучен музей при Българска академия на науките, Геологическия институт „Страшимир Димитров“ при БАН и Софийския университет „Свети Климент Охридски“. По време на шестдневната теренна работа палеонтолозите откриха нови останки от нептичи динозаври, множество костни фрагменти от черупките на костенурки и няколко зъба на различни животни. Новооткритите вкаменелости вече са добавени към фосилния материал, събран при предходните две експедиции, който в момента е в процес на проучване и описване, поясниха от Националния природонаучен музей.

Освен костните останки, учените откриха и известно количество кехлибар, който ще бъде проучен за присъствието на уловени във вътрешността му насекоми. Съществен успех на проведената теренна работа беше откриването на вкаменелости от гръбначни животни в седиментни пластове, които да този момент не предполагаха присъствието на подобни фосилни останки в тях. Това дава основания на палеонтолозите да се надяват на още нови находки при следващи експедиции, допълниха от музея.

Надеждата на изследователския екип е да представи обобщаващи данни за първите три години работа в находището край град Трън на научна конференция през идните месеци. Проведените тази година разкопки са финансирани от Националния природонаучен музей при Българска академия на науките и от фондация „Карол Знание“ чрез докторантска стипендия на Владимир Николов, който е докторант на музея.

Снимка: Националенприродонаучен музей

Виж също...

Loading...