Строежът на ваканционно селище в Трънско стартира с нарушения и предписание от екоинспектори

Строежът на вилното селище в трънското село Главановци стартира. Въпреки че дейностите са на ниво начален етап вече има издадено предписание за отстраняване на нарушение, предаде репортер на Zapadno.com.

През месец юли експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите-София са извършили извънредна проверка по подадена жалба за строителни дейности в частен имот, представляващ ливада в землището на Главановци. В поземления имот, който е с начин на трайно ползване „пасище“, в южната му част срещу терен, собственост на фирма „Сабрина“, отреден за ваканционно селище, са изградени частично канавка и черен път. В тази част на пасището тревната растителност е унищожена, уточниха от Регионална инспекция по околната среда и водите-София, която отскоро е престуктурирана и обхваща и територията на област Перник.

Екоинспекцията е извършила и друга планова проверка на инвестиционното предложение „Изграждане на ваканционен комплекс“ в землището на Главановци. От нея е констатирано, че е започнато осъществяването на инвестиционното предложение, което е на етап на строителство. Дадено е едно предписание на дружеството, което трябва да извърши възстановяване на нарушените терени, включително канавки и почистване на циментови блокчета, разположени в съседен имот с начин на трайно ползване „пасище“ в срок до 31 юли 2020 година с отговорник „Сабрина“ ООД, отбелязаха от Регионална инспекция по околната среда и водите-София.

Най-мащабното инвестиционно предложение в сферата на туризма в Трънско първоначално предвиждаше изграждане на път с широчина 4 метра, свързващ Главановци с вилното селище, както и 150 къщички, всяка от които с разгърната застроена площ до 250 квадратни метра. През 2018 година Zapadno.com информира своите читатели, че инвеститорът на бъдещото вилно селище край село Главановци намали наполовина броят на къщите – от 150 на 70. Тогава предстоеше главният архитект на Община Трън да издаде виза за проектиране.

През 2019 година пък в сайт за покупко-продажба на имоти се появи обява за продажба на парцела с цялостния проект за вилното селище.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...