9 земеделски производители от област Перник, засегнати от кризата заради коронавируса, подадоха заявления за извънредно подпомагане

Земеделски производители от област Перник подадоха заявления в първия ден от приема по мярката „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

Вчера, 19 август, стартира кампанията по подаване на заявления за извънредното временно подпомагане. В първия ден над 1 000 заявления от земеделски производители в страната са били подадени. Общо 9 са били земеделските стопани от област Перник, които през вчерашния ден са заявили, че желаят отпускане на извънредното подпомагане. Приемът на заявления ще продължи до 21 септември.

От Министерство на земеделието, храните и горите припомниха, че Припомняме, че приемът по подмерките COVID-1 и COVID-2 продължава. Подмярка COVID-1 е с бюджет 93,5 милиона лева. Тя обхваща секторите – „Плодове и зеленчуци”, „Маслодайна роза” „Винени лозя”, „Декоративни растения”, „Животновъдство” (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство”. Подмярка COVID-2 е с бюджет 5,5 милиона лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и  “Животновъдство” (свине и птици).

След приема на заявления за подпомагане, Държавен фонд „Земеделие” извършва административни проверки на представените документи от кандидатите и след това одобрената финансова помощ се изплаща. Съгласно изготвения от Държавен фонд „Земеделие” индикативен график за плащанията до края на годината, еднократната финансова помощ по подмярка COVID-1 ще се изплаща в периода 28 септември – 2 октомври 2020 година. Плащанията по подмярка COVID-2 ще са в периода 10 ноември – 20 ноември 2020 година.

Виж също...

Loading...