Брезничани показаха нулев интерес към отчета за изпълнението на общинския бюджет за 2019 година

При нулев интерес от страна на жители на община Брезник се състоя публичното обсъждане на отчет за изпълнението на общинския бюджет за 2019 година, предаде репортер на Zapadno.com.

По-рано днес в град Брезник се състоя публичното обсъждане, на което присъстваха кметски наместници, представители на общинската администрация, председателят на Общинския съвет Иван Тинков и репортер на Zapadno.com, който да отрази събитието. За предстоящото обсъждане се знаеше отпреди седмица и половина, когато на сайта на общинската администрация беше обявено съобщение. На публичната проява можеха да присъстват жители на общината, които да изкажат и мнения по темата, но такива в залата липсваха.

През 2019 година администрацията на Брезник е получила допълнителни трансфери в размер на 540 928 лева. Допълнителните средства, които са постъпили в общинския бюджет, са били по линия на различни министерства, сред които това на труда и социалната политика, на културата и други. При местните дейности за миналата година е отразено увеличението с 50 000 лева, които са дарени от “Асарел-Инвестмънт” ЕАД на базата на сключен договор и решение на Общински съвет-Брезник. Други 3 340 лева е била общата сума от дарения за детска градина “Брезица”, поясни старши експертът по бюджет и ТРЗ в Община Брезник Моника Банкова. Наличните средства по набирателната сметка на Общината в началото на 2019 година са били 153 972 лева, а в края на година сумата вече е 157 414 лева. Тази сметка се използва за временно съхранение при определени условия на парични средства, които са получени от други лица или са събрани в полза на други лица, депозити за участие в търгове и конкурси, добави още експертът от администрацията. На сайта на Община Брезник са достъпни две приложения, в които са описани подробностите в отчета за изпълнението на общинския бюджет за 2019 година.

Председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков даде добра оценка на представянето на отчета за изпълнението на бюджета на Общината за 2019 година. “Смятам, че като доклад беше изчерпателен от страна на госпожа Моника Банкова, която е специалист в областта на финансите в Община Брезник. Минаха добре нещата, но искам да изкажа моето разочарование от факта, че нямаше интерес от страна на обществеността. Не присъстваха граждани, което малко или повече не е хубаво, тъй като хората трябва да бъдат тук, за да си кажат мнението, а не после да критикуват след като не са взели дейно участие в обсъждането като имат правото на дума за решаването на тези проблеми.”, поясни Иван Тинков.

До 31 август в Общински съвет-Брезник трябва да бъде входирана докладна с отчета за изпълнението на бюджета. Следващата стъпка е приемане от страна на Общинския съвет, което трябва да се случи до края на месец септември. В администрацията е извършен и финансов одит, от които предстои да бъде издадено одитно становище, което също ще се входира за разглеждане от общинските съветници на Брезник.

Виж също...

Loading...