Министерство на образованието и науката: Учебната година в страната ще стартира присъствено

Решение за присъствено стартиране и провеждане на образователния процес в дневна форма на обучение за всички ученици и във всички училища е взето от Министерство на образованието и науката. Тази позиция е описана в документ с насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020/2021 година в условията на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Системата на училищното образование има постоянните и мащабни задачи – да включи и приобщи всяко едно дете, да го подготви за пълноценен живот, като му даде възможност да придобие необходимия набор от знания и умения, да го възпита и да подкрепи личностното му развитие. Към тях пред предстоящата учебна година се добавя още една голяма задача – да опазим здравето на децата, на работещите в системата, на семействата и на всички ни около нас в условията на продължаваща пандемична ситуация, обусловена от разпространението на COVID-19. Това прави идните 10 месеца трудни и изискващи повече усилия от обичайното. Всички заедно трябва да намерим формулата и баланса между предпазливостта и отговорността за здравето ни, от една страна, и необходимостта да учим, работим и живеем относително нормално, от друга, пише в насоките за работа на системата на училищното образование през учебната 2020/2021 година.

Водени от убеждението, че обучението в реалната класна стая и прякото взаимодействие с учителите и (съ)учениците са най-добрата и незаменима алтернатива, отчитайки мнението на различните заинтересовани страни и съобразявайки се със законовите изискванията, взехме решение за присъствено стартиране и провеждане на образователния процес в дневна форма на обучение за всички ученици и във всички училища. От това решение произтичат конкретни предизвикателства, пред които сме изправени на прага на учебната 2020/2021 година във връзка с епидемията.

Подробности по темата с насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020/2021 година в условията на COVID-19 може да прочетете като натиснете тук.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...