Кошарево и Брезник ще се включат в инициативата „Европейски дни на наследството”, която ще се проведе през месец септември

България за пореден път ще се включи в инициативата „Европейски дни на наследството” – съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, която тази година се провежда под надслов: „Европа, общо наследство”. Страната ни ще отбележи Европейските дни на наследството с над 300 събития в цялата страна през целия месец септември. Сред проявите, организирани от Общините, са: фестивали на открито, празници на градовете, концерти, изложби, конкурси, обществени дискусии, образователни и интерактивни игри за деца и различни дурги инициативи за всички възрасти, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Общински исторически музей-Брезник и Къщата на маските в село Кошарево е сред институциите, които ще се включат със събития в инициативата.

През месец септември в музея в Брезник са предвидени няколко събития, като изложби, прожектиране на филми и концерт на открито. Всичките събития ще бъдат със свободен вход. Изложба и практически занимания ще се провеждат в периода 1 – 30 септември в музейната сграда “Класно училище”. През същия период в Къщата на маските в село Кошарево ще бъдат показани изложба и филм под надслов “Обичаят “Сурова” – нематериално културно наследство на човечеството и „Обичаят Сурова в Брезнишко”. Видеопрожекции на открито (на български и английски език) ще бъдат представени пред музейна сграда “Военен клуб” в Брезник от 19 до 30 септември. Прожекциите ще покажат на два езика “Брезник в националната и европейска съкровищница”, “Граовския събор „Видовден”, „Сръбско-българската война през 1885 година и битката край Брезник” и други. От музея в Брезник са предвидили и провеждането на Дни на отворените врати в периода 19 – 20 септември. Тогава постоянната експозиция и изложбените зали ще са с удължено работно време от 9:00 до 19:00 часа по повод „Европейски дни на наследството”.

Тазгодишното издание на европейската инициатива е посветено на връзката между наследството и образованието. Целта е милионите граждани на континента да се докоснат до културното наследство на всяка страна и да споделят общата загриженост за неговото опазване. Събитията ще се провеждат при спазване на противоепидемиологичните мерки във връзка с пандемията от COVID-19.

Виж също...

Loading...