Музеят на Брезник връчи близо 30 грамоти и подаръци на деца, творили по време на ваканцията – СНИМКИ

Общински исторически музей-Брезник зарадва участниците в творческите ателиета на инициативата “Ваканция в музея”. Близо 30 грамоти и подаръци бяха връчени на децата, творили по време на лятната ваканция, предаде репортер на Zapadno.com.

По-рано днес в изложбената сграда “Военен клуб” на музея се състоя официалното връчване на грамоти на 28 деца, които твориха на грънчарското колело и рисуваха картини през месец август. Ръководители на творческите ателиета бяха художниците Даря и Сашо Евтимови. Доброволецът към музея Пепи Божков също съдействаше на младите творци по време на инициативата.

Ръководителят и художник Сашо Евтимов даде положителна оценка на децата, които са взели участие във “Ваканция в музея”. “Преди да започне същинското връчване ми се ще да ви кажа няколко приказки. Онова, което се отнася за работата и което вие успяхте да сътворите – нека Господ Бог благославя. Под ръководството на професионалистите вие наистина успяхте да направите едни уникати. Едни неща, които наистина наричам “уникати”, тоест неповторими. Но само едно ще ви кажа: Това, което вие сте направили е етап.”, поясни Сашо Евтимов. Ръководителят на ателиетата и художник отправи предложение към младите творци, изработените от тях глинени изделия да бъдат изпечени на специална пещ. “След като бъдат изпечени, същинското завършено ваше творение ще бъде, когато разсипем глазурите – това е цветна прах, която попада в пещта и изделията стават като шарените стомни. Всеки е докосвал и всеки знае. Мисля, че по мазетата и къщите на баба и на дядо все още продължават да “живеят” тия гърнета на прочутите бусински керамици.”, каза още Сашо Евтимов.

От ръководството на музея изразиха надеждата децата, които са участвали в инициативата, да поемат пътя към грънчарството. След приветствените слова, на децата бяха връчени грамоти и награди – учебна тетрадка “Магията на Граово”, разделител за книги и карта с недвижимите културни ценности в Брезник. Изделията от глина, изработени през последния месец, могат да бъдат разгледани до края на месец септември в изложбената сграда “Военен клуб”, където са експонирани и детски картини, както и изложба с дарения от дарители на музея.

Разгледайте снимки от връчването на грамотите и изложбата с изделията, изработени по време на “Ваканция в музея”:

Виж също...

Loading...