Потребителите на вода в брезнишки села са се увеличили многократно

Тази година проблемът със снабдяването с питейна вода е сред основните теми, които общността в община Брезник обсъжда. Няколко от селата в общината дори са на воден режим, поради намалялото количество вода на местните водоизточници. Причините за намаляването на водата в малките населени места са комплексни и към тях се добавя пандемията от коронавируса COVID-19, която през пролетта предизвика наплив на хора от градовете към селата, предаде репортер на Zapadno.com.

Сред селата в Брезнишко, в които потреблението на вода се е увеличило през последните месеци, е Ноевци. Селото е най-голямото от всичките малки населени места в общината. Жителите по постоянен адрес в Ноевци са около 500, но от ранна пролет броят драстично се увеличава с приходящи хора. Така броят на хората в селото нараства на около 1 500 човека. “През цялото време си стояха тука, защото бягаха от градовете. Събота и неделя стават 1 500 жители. Това се отразява на всички ресурси на община Брезник, включително и извозването на боклук – защото боклукът е 5 пъти повече понеже хората са много по-платежоспособни и много повече опаковки ползват и купуват. След това става въпрос и за потреблението на водата с поливането на ливади, миене на коли, пълнене на басейни и така нататък.”, поясни за Zapadno.com кметът на Ноевци Асен Асенов.

Кметството на селото е отправило и апел към населението чрез обява на табло в центъра – “Молим населението на с. Ноевци да не ползва питейната вода за поливане, миене на коли и пълнене на басейни.”, гласи текстът на обявата. От месец май пък кметът на община Брезник е издал заповед, с която се забранява разпиляването на питейна вода за непитейни нужди. Въпреки това наблюденията на кмета Асен Асенов са, че дори да не се спазва заповедта, трикратно увеличеният брой на хората в селото се отразява на количеството на вода в резервоара над населеното място. На въпрос дали местните се радват, че в селото им има повече хора, кметът отговори кратко. “То е хубаво, но като те са тука училището не се пълни. Пазаруват в местните магазини, но парите отиват в частни ръце. А те чакат всичко от Общината, не от частните магазини.”, поясни още Асен Асенов. Той добави, че тази година проблемът с недостига на вода и сметоизвозването се е задълбочил, поради пандемията на коронавируса. “В годината идваха – юни, юли, август и септември, а сега дойдоха от април, май, юни, юли, август и септември. Три месеца повече, а тези ресурси са ограничени – и водата се свършва и камионите за отпадъци се чупят. Камионите се чупят, защото са стари, а защо са стари – защото не могат да се купят нови. А не могат да се купят нови, защото тия хора, които искат всички удобства на града – техните пари заминават в града, а не идват в община Брезник. Това е.”, добави кметът на село Ноевци. Според него този проблем може да се реши на законодателно ниво.

Другият проблем със снабдяването на вода в малките населени места е остарялата водопроводна мрежа, по която често се отстраняват аварии. Преди няколко дни такъв проблем е имало и в Ноевци, където поради авария чешмите в селото са пресъхнали. Проблемът е бил отстранен от служители на ВиК, но съдействие е оказал и кметът на община Брезник Васил Узунов. “Благодарение на усилията на кмета Васил Узунов, който наистина прави всичко.”, похвали го лично кметът на Ноевци Асен Асенов.

Част от съседното село Непразненци също е било без вода от неделя до вторник. Причината за временното безводие на къщите на фамилия Костадинови е била локална авария на водопровода. Проверка на Zapadno.com установи, че на 1 септември към обяд водата от чешмите на фамилията тече без проблеми, но аварията все още не е отстранена. Потърпевшите отправиха благодарност към ръководството на Община Брезник за съдействието относно проблема. Непразненци е сред селата в община Брезник, в които е въведено режимно подаване на вода, поради намалял дебит на водоизточниците по места.

Виж също...

Loading...