Трън променя разписанието на обществения си транспорт и има проблеми с въвеждането на нови маршрути

Общественият транспорт в община Трън бе сред дискутираните теми на последното заседание на Общинския съвет, което се проведе на 2 септември. Темата е бил повдигната от общинския съветник Ташко Минков, който е отправил питане към кмета на общината, става ясно от протокол от заседанието.

През последните няколко месеца в публичното пространство разгорещено се коментира темата за обществения превоз в Трънско. Хора, свързани по един или друг начин с пограничната община, изразяват съмнения дали настоящата фирма за превоз ще продължи да работи с Община Трън и след изтичане на договора. Част курсовете към селата в пограничната община също бяха разредени или се изпълняват чрез предварителна заявка по телефона. Причината е намалелите пътуващи в първите месеци на пандемията от коронавируса в страната ни. Вероятно това е и една от причините общинският съветник Ташко Минков да повдигне въпроса на последното заседание на Общински съвет-Трън. Отправеното питане към общинската управа е било във връзка с разреденото разписание на бусовете, което бе променено след началото на извънредното положение и впоследствие извънредната епидемична обстановка в страната, която е в сила до 30 септември. “Имаме едно питане с г-жа Гълъбова относно разреденото разписание на автобусите,предвид започване на учебната година и активния работен сезон,така ли ще останат?”, е попитал Ташко Минков. От страна на общинското ръководство е отговорил кметът на Трън Цветислава Цветкова. Според нейния отговор разреденото разписание ще бъде променено от началото на новата учебна година, тъй като в общината има много пътуващи учители и деца.

Темата с обществения превоз в Трънско е продължена и от общинския съветник Милена Алексиева, която е попитала дали същата фирма ще продължи да обслужва пътуващите. “А същата фирма ли ще е? Защото има коментари, че ще е до ноември.”, е попитала Милена Алексива. До края на 2020 година изтича 10-годишния договор с фирмата-превозвач, отговаря кметът на Трън. “В момента подготвяме нови маршрутни разписания, изпратени са в София в Агенцията за съгласуване, тъй като имат проблем със съгласуването има вариант, говорила съм с областния управител да ни разрешат спешна мярка, която ще бъде за две години, но няма да останеме без транспорт. Или ще се предложи на старата фирма да продължи или ако тя не желае ще се търси друг вариант.”, пояснява още кметът Цветислава Цветкова.

Какво ще е продължението по темата и дали пътуващите в община Трън ще продължат да бъдат обслужвани от старата фирма или нов превозвач – предстои да стане ясно в следващите месеци. Zapadno.com ще следи темата, за да информира читателите за случващото се с обществения превоз.

Виж също...

Loading...