Незаконно в Трънско: Дървосекачи рушат пътя в Ерул, паркират булдозер в частен имот и опитват да преминат през оградени пасища

Години наред така наречената “дървена мафия” в България създава проблеми на местни общности, но в същото време генерира приходи и дава хляб на безработни лица. В повечето случаи тези проблеми са обществена тайна, рядко се говори открито за тях и дори екозащитните организации не смеят да застанат на пътя пред дървосекачите. За скорошен случай, свързан с добиването на дървесина в Трънско сигнализира читател на Zapadno.com. Казусът е от района на трънското село Ерул, където булдозер без регистрационни номера и каквито и да било отличителни белези на кого е, създаде главоболия на местен фермер и нанесе щети по асфалтов път.

Случаят е от 4 септември тази година и за него сигнализира читател, представил се като господин Димитров. На тази дата в село Ерул е пристигнал тежък верижен булдозер без регистрационни номера. “Направи на парчета с веригите си и без това разбития асфалтов път на селото и опита да премине директно през средата на частен имот. След като беше спрян от местни жители, които не му позволиха да премине през имота, обръща няколко пъти върху асфалтовия път като в момента там където е минал път вече няма и директно паркира пред вратата на частна къща – в частен имот. Багеристът си замина и машината все още стои пред къщата на хората – работници от ферма, които са шокирани от случката. Би било добре, ако някоя медия го документира на място. Преди да бъде спрян да премине през частния имот багерът се опитвал да стигне до сечище над селото, което е собственост на Община Трън за да прокара до него път за дървосекачите. Шокиран съм от наглостта, с която се руши обществен път (не за първи път) и се нарушават границите на частни имоти, а паркирането на машината пред вратата на частен дом и в двора му е направо безумие. Още по-голямо безумие е, че машината е изпратена от трънската Община! Ние чакаме кметицата да оправи пътя, по който вече не може да се минава от дупки, а тя е решила да го доразруши напълно. Беззаконието е навред и се разраства!”, пише до Zapadno.com читателят ни.

На 5 септември репортерска проверка на място установи, че случката се е разиграла в района на кръстовището за отделните махали и центъра на Ерул. Там, в непосредствена близост е разположена масивна сграда, а на метри от нея започва пасище, заградено с електропастир и няколко обора. Имотите са собственост на фермера Румен Антов, който отглежда крави и бик. Негови работници, които се грижат за животните, са свидетели на случая с булдозера. Първоначално на 4 септември около обяд джип навлязал незаконно в пасищата. В този момент работниците били в оборите и спрели автомобила. От джипа последвал въпрос дали през пасищата може да мине булдозерът, за да стигне района на сечище над стопанството. Работниците не се забавили с отговора и побързали да изгонят натрапниците, които си позволили да влязат в имота чрез сваляне на част от ограждението, по което протича електричество. На хората с булдозера им било обяснено от работниците, че донякъде има прокаран горски път, но трябва да се заобиколи, за да се премине през него. Така тежката верижна машина направила няколко маневри на кръстовището, а следите от тях ще си личат дълго време по и без това стария асфалт. В този момент собственикът на фермата не бил в района.

Булдозерът продължил по черния горски път и в късния следобед на 4 септември последвала втора нередност. Без разрешение от фермера, тежката верижна машина била паркирана в частния имот на сантиметри от масивната му сграда. Около имота няма изградена ограда, но пък се намира на около 10 метра от главния асфалтов път в селото. Шофьорът на булдозера затворил машината и се качил в джип с още хора без да даде никакво обяснение на животновъдите защо паркира там и кога ще бъде преместена тя. Животновъдите сигнализирали своя работодател, който пристигнал привечер и заварил булдозера в частния си имот. На 5 септември репортер на Zapadno.com срещна фермера Румен Антов, който отново беше на място и се чудеше какво се случва. Той потвърди думите на неговите работници. “Булдозерът се е опитал да мине по пътя за оборите. Работникът им е казал, че не може. Обяснил им е откъде да минат. Те са свършили работата и вечерта са се самонастанили. Нито ги знам, нито ги познавам, нито някой ме е питал. Сами виждате за какво иде реч. От 30 години сме тука и досега такова чудо не е било.”, каза Румен Антов. Това е прецедент, тъй като дори ловците от местните дружинки не си позволяват да преминат през пасищата и покрай оборите на фермера. “Всичко знае, защото имаме електропастири, имаме животни, имаме лош бик и носим отговорност. Всички ме знаят, всички ме познават.”, добави още Румен Антов. Той се опасява, че ако се случи нещо с машината докато е в имота му, на него ще му се търси отговорност. “Защото се вижда, че това е нов булдозер – то се вижда. Нещо изчезне ли – какво? Аз ще ходя на килимчето в полицията да се обяснявам, защото някой си се е самозабравил.”, каза още притесненият фермер и заяви, че смята да сигнализира полицейските власти за незаконното навлизане в имота му.

По време на проверката на Zapadno.com на място пристигнаха още няколко местни хора, които потвърдиха, че районът, където се намира сечището, е на територията на община Трън, а не на съседната община Брезник. Не е ясно дали фирмата, работеща в този участък има разрешение от общинското предприятие “Трънска гора” или “Държавно горско стопанство-Трън”, тъй като горските територии в района са предимно общински или държавни. По думи на местни хора, булдозерът пристигнал по стария път от село Кожинци, което е разположено на няколко километра, в долината под Ерул.

На място е бил и кметският наместник на село Ерул, който сподели, че не знае нищо по темата. Пред репортер на Zapadno.com кметът на община Трън Цветислава Цветкова също заяви, че не знае нищо по темата с булдозера. Въпреки това тя се ангажира да извърши проверка в първия работен ден, която да установи дали фирмата с булдозера, работеща в района на Ерул, има договор с общинското предприятие “Трънска гора” или не. Кметът на Трън добави още, че наскоро е имало подобен казус в района на Ерул, но тогава се оказало, че проблемът е дошъл от фирма, работеща на територията на община Брезник.

В действителност това не е първият случай, когато булдозер преминава през асфалтов път в село Ерул. Проверка на Zapadno.com установи още, че от кръстовището за махалите на селото до централното място на “Маринкова махала” по асфалтовата настилка има следи от вериги. По думите на хора от селото този случай е от средата на летния сезон. През месец юли дори е била подадена жалба към Община Трън и други институции в страната, които имат отношение по проблема. След разгласяване на проблема пред институциите са последвали две инспекции на комисии, но до момента няма официална информация дали са установени нарушения.

Дърводобивът в община Трън е основното перо за приход на местната власт. Общинското предприятие „Трънска гора“ управлява близо половината от горите в общината (49,6 %) и от тях е добило 48 569 плътни кубични метра стояща маса дървесина. Усвоена чрез дърводобив е площ от 2 670 декара, докато 22 декара са залесени след санитарна сеч, но с незадоволително прихващане на фиданките. Седем лица пазят горските територии на площ над 180 квадратни километра. Направени са 94 проверки и са установени 9 нарушения. Тези данни са част от отчета на дейността на oбщинско предприятие „Трънска гора” през 2019 година. Приходът, който предприятието генерира в общинската хазна за миналата година възлиза на 1 366 172 лева с включен ДДС.

Разгледайте снимки от ситуацията в част от село Ерул след преминаването на булдозери по асфалтови пътища:

Виж също...

Loading...