За предводителя на освободителното въстание в Трънско капитан Симо Соколов научиха участници във “Фермата”

Историята на капитан Симо Соколов разчуства участниците в риалити шоуто “Фермата”. За предводителя на освободителното въстание в Трънско участниците научиха от Ивайло Шопски, съобщиха от “Фермата” във Фейсбук страницата си.

“Понеделнишката вечер е посветена на славната българска история и богатия ни фолклор. ❤️ Приветстваме Ивайло Шопски, оркестър “Шевица” и хореографите от клуб по танци “Чанове” на гости във Фермата. Ивайло разчувства участниците, като им разказа историята за капитан Симо Соколов и подари българското знаме на фермерите. Оркестърът зарадва участниците с песни под звуците на родопска гайда и урок по шопско хоро. Трогват ли те българската народна музика и танци? 🇧🇬”, съобщиха от “Фермата”.

Капитан Симо Соколов е български революционер и офицер от сръбската армия. Участник в Сръбско-турската от 1876 година и Руско-турската война в периода 1877 – 1878 година и предводител на освободителното въстание в Трънско и Кумановско. През 2019 година на територията на Трънско бе открит негов кът в чест на 140-годишнината от Освобождението на Трън. Обособеното място с паметна плоча и информационна табела за капитан Симо Соколов е разположено край местността “Секирица”, на чешмата при разклона за трънските села Врабча и Проданча. Прочетете още по темата в публикацията: Капитан Симо Соколов получи кът в Трънско за геройските си подвизи отпреди 140 години – ВИДЕО. В същия ден на откриването на паметната плоча, в центъра на град Трън беше организиран концерт с участието на оркестър “Шевица”, който изпълни автентична песен за капитан Симо Соколов.

Снимка: “Фермата”

Виж също...

Loading...