Санкции и 5-километров повреден път в Ерул в резултат от дърводобива в Трънско, изпратен е сигнал до МВР

Шофьорът на булдозера без регистрационни номера, който през изминалите почивни дни нанесе щети по малкото останал асфалт в трънското село Ерул, е получил предписание от полицията, предаде репортер на Zapadno.com. Директорът на държавното горско стопанство ще бъде санкциониран, а ще има ли наказание за трънската фирма, която е повредила 5 километра от асфалтовия път още не е ясно.

На 8 септември от Община Трън са извършили проверка на случая, за да установят дали булдозерът е към фирма за дърводобив, която работи на територията на общинското предприятие “Трънска гора” в Ерул. Прочетете още по темата в публикациите: Незаконно в Трънско: Дървосекачи рушат пътя в Ерул, паркират булдозер в частен имот и опитват да преминат през оградени пасища и ВИДЕО: Как заради дърводобив в Трънско тежка машина руши асфалтов път и ако има жалби, няма дърва за зимата.

Проверката установила, че тежката верижна машина е собственост на фирма, която извършва дърводобив в държавни горски територии в землището на селото. “Полицията му е направила предписание. Чакаме сега да ни пуснат и на нас това, което са направили като действия. Съответно и ние ще си пуснем акт по Закона за общинската собственост, за да може да си понесе последствията.”, поясни кметът на община Трън Цветислава Цветкова, визирайки улиците в селото, по които е преминавал булдозерът.

От своя страна Югозападно държавно предприятие, което стопанисва държавните горски територии в региона, също вчера са проверили какво се е случило. Тяхната проверка потвърждава собствеността на булдозер и разяснява, че машината е била използвана както от фирма, която работи в държавни гори, така и от фирма, която работи в общински гори. И двете фирми са допуснали булдозера да преминава през асфалта. Едната е разрушила частично път с дължина 250 метра, а другата е нанесла щети на около 5 километра от пътната настилка в селото.

В проверката са участвали екип на Югозападно държавно предприятие, горски инспектор от Регионална дирекция по горите-Кюстендил, кметският наместник на село Ерул Васил Симов, директорът на общинско предприятие „Трънска гора“ инженер Даниела Петкова, управителят на фирма „Евролес 77“ ЕООД Калин Михайлов, Емил Младенов – представител на фирма „Румасия-2005“ ЕООД и служители на „Държавно горско стопанство-Трън“. Проверката показа, че булдозерът е бил нает от фирма „Евролес 77“ ЕООД за направа на временни извозни пътища в дърводобивен обект, намиращ се в държавна горска територия. Асфалтовият път от махала “Буничавец” до главния път за брезнишкото село Душинци е с дължина около 250 метра. Над кръстовището в местност “Оборите”, булдозерът е преминал през пътя, като частично е повредил крайните участъци на асфалта. След приключване на работата в обекта, на връщане булдозерът е пресякъл отново асфалтовия път и е бил паркиран в близост до намиращата се в местността “Оборите” ферма, поясниха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

От извършената проверка става ясно още, че веднага след това верижната машина е наета от фирма „Румасия-2005“ ЕООД за направа на временни пътища в общински гори, в които се извършва добив на дърва. От село Ерул до махала “Маринкова” булдозерът се е движил по асфалтовия път с дължина около 5 километра, вследствие на което асфалтовата настилка частично е повредена, потвърждава проверката.

За неупражнен контрол, свързан с допускане на движение на верижни машини по асфалтови пътища в близост до държавни горски територии, директорът на „Държавно горско стопанство-Трън” ще бъде санкциониран съгласно договора му за управление. От Югозападно държавно предприятие ще сигнализират Областна дирекция МВР-Перник за извършване на проверка по случая и санкциониране на собственика и водача на верижната машина.

Преди около 2 месеца жител на село Ерул подал жалба в Община Трън, поради идентичен случай с булдозер. По тази тема кметът на Трън Цветислава Цветкова поясни, че за този случай фирмата с булдозера, добивала дървесина в района е имала уговорка с местни жители от селото, машината да премине през улица. “Направили сме проверка на място. Участъкът, който е засегнат, е малко. Доколкото аз имам информация за предишния булдозер хората от селото са имали уговорка да мине. Поне така ми обясни кметският наместник и лесовъдът, който е горе на място. Така че ние това нещо, което е ще го преасфалтираме. Така че за там няма проблем.”, поясни още кметът на Трън. Участъкът, който предстои да бъде преасфалтиран след уговорката с местните за преминаване на предишния булдозер е дълъг около 300 метра.

Виж също...

Loading...