За първи път училищните звънци в област Перник ще бият за около 950 първокласници в началото на учебната година

Новите мерки за децата в училище и готовността за откриването на новата учебна година в условията на COVID-19 обсъдиха на работна среща при областния управител инженер Емил Костадинов, началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова и директорът на Областна дирекция МВР-Перник старши комисар Димитър Попов, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

„Тече подготовката по откриването на новата учебна година и е съобразена в зависимост от спецификата на училището. Всяко учебно заведение съвместно с обществения и педагогическия съвет ще вземе решение как точно да организира тържеството на 15 септември с цел спазване на мерките за безопасността на възпитаниците и персонала”, коментира началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова.

Новите мерки за децата в училище са да носят маски в общите части задължително, а в класните стаи – не. Учениците, които имат здравословни проблеми като астма, с документ от лекар няма да се налага да носят маски, но ще трябва да са по-рядко в общите части. „Вярвам, че заедно с родителите и учителите ще убедим учениците да бъдат отговорни в спазването на противоепидемичните мерки. С общи усилия ще преодолеем обстоятелствата и условията на пандемия, за да не се нарушава образователният процес”, сподели областният управител и пожела кураж и късмет през новата учебна година.

Подготвя се и сформиране на комисии във всяка община на територията на областта, които ще контролират безопасността около училищата. В тях ще има представители на КАТ, общинския инспекторат и Регионално управление на образованието. „В първия учебен ден ще засилим присъствието на полицейски служители около учебните заведения и ще обезпечим главните пътища”, посочи старши комисар Попов.

Тази година в област Перник за първи път ще прекрачат прага на училището около 950 първолаци.

Виж също...

Loading...