Водният проблем в Брезнишки извор: В селото има вода по 2 часа дневно, поради намалял дебит от водоизточника

Жители и хора с имоти в брезнишкото село Брезнишки извор сами решиха какъв воден режим трябва да е въведен, за да може населеното място да е снабдено с живителната течност. Решението за това бе взето на събрание, което се проведе на 12 септември на площада в селото. Провелото се събрание е второто такова, на което се решава водният проблем. На предишното събиране са присъствали около 30 човека, които са изразили мненията си по темата и накрая са излезли с решение водата в селото да се пуска в определен период. Новата обществена дискусия се проведе с участието на около 20 човека – постоянни жители и хора с имоти в селото. Сред присъстващите на събранието беше и кметският наместник на Брезнишки извор Росица Димитрова. В продължение на около 1 час те дискутираха темата с водата, предаде репортер на Zapadno.com.

Постоянните жители наброяват около 20 човека, като през топлите месеци броят на хората в селото се увеличава двойно и почти тройно. Старата водопроводна мрежа също оказва негативно влияние. През последните 10 дни на територията на Брезнишки извор е била отстранена авария по водопреносната мрежа. Аварията е била във високата част на селото. Това поясни кметският наместник Росица Димитрова, а думите и бяха потвърдени от свидетели. “Имаше аварирал кран, който е над всички потребители на селото, в началото на селото. Той не работеше, подмениха го, сега функционира. Всичко е наред.”, добави още кметският наместник.

Възрастният жител бай Трайко коментира, че преди десетилетия чешмите в селото се захранвали от няколко водоизточника в околността. “Събранието реши режим всеки ден – 8 до 10, включително понеделник, включително неделя. Това беше решено без да преувеличаваме нещата. Така беше, няма какво да го коментираме.”, отбеляза бай Трайко. “Сега единственият водоизточник е горе, от “Калуджерица”. Няма вода. Разберете само едно – че вода няма. Аз три пъти с цел ходих, с ролетка 5 метра съм мерил как се качва водата. С това нещо трябва да се примириме.”, добави още възрастният човек. Жена, която е постоянен жител, се оплака, че във високата част, където живее често няма вода. Това я принуждава да се снабдява с живителната течност чрез туби от старата чешма на площада, където водата е изворна. Понякога се налага по три пъти на ден да точи водата от чешмата, оплака се жената. По време на събранието се чу и предложение да не се заплаща водата към ВиК-Брезник, но то бе отхвърлено.

Проблемът с липсата на вода в селото е от месец април 2019 година. Две са основните причини, които пораждат липсата на живителна течност – по-малък дебит от водоизточника в каптажа и увеличилото се потребление, особено през топлите месеци. В момента в селото има воден режим, който също е затруднен да се спазва, поради малкото количество вода, влизащо в каптажа. Около 20 минути са необходими, за да се напълнят тръбите в селото след като се подаде вода от каптажа, което пък се случва когато в съоръжението е достигнат някакъв обем. След като кранът за водата се спре, за да се напълни наново каптажа, водата във високите части на селото спира по-бързо отколкото в средните и ниските райони.

В наши дни каптажът на населеното място се захранва от един водоизточник. Част от водата, която влиза в каптажа се губи, смятат местните. Компетентните институции са запознати с проблема чрез сигнали и жалби от хора от Брезнишки извор. Общото мнение на хората е, че проблемът може да се разреши с ремонт на съществуващия каптаж. Няколко предложения бяха отправени от присъстващите хора. Предложенията бяха представени пред всички и подложени на гласуване. Болшинството гласуващи решиха вода в селото да има всеки ден, без изключение, в часовете от 8:30 до 10:30 часа с уговорката, че каптажът може да се изпразни и преди крайният час. След като това се случи, вода ще продължи да има за определено време в ниските части, а високите вече ще са без живителна течност.

Надежата на хората е, че отговорните институции ще приемат проблема присърце и ще окажат съдействие за разрешаването му.

Виж също...

Loading...