Земеделски производители от Брезнишко, Трънско и региона безплатно могат да изложат продукцията си в Брезник

Атрактивно фермерско тържище привлича вниманието на преминаващи през град Брезник. Тържището отвори врати преди седмица и се намира на МТС-то в края на града, предаде репортер на Zapadno.com.

Специалното място за предлагане на продукция, която е собствено производство, привлича клиентите с купчина с бали сено, каруца, манекен, стар велосипед и други предмети, свързани със земеделския бит. Инициатори на тържището са земеделски производители от Брезник, които имат идея и други хора, произвождащи собствена продукция от област Перник, да изложат своята стока. “Кой каквото има, да го докарват тука, да се предлага на хората. Това нещо на нас например ни струва 50 стотинки, ние го предлагаме на производствената цена, която на нас ни излиза плюс слагаме за някакъв транспорт – все пак да стигне до потребителите. Първоначалната идея е да бъде концентрирано всичко на едно място. Например някой произвежда малини, слага касетката на пътя и някаква цена и ги продава. Вместо да го прави това нещо, да ги дава тук, за да се предлагат на хората. Сега стартирахме с картофи и лук от Трънско.”, споделиха от земеделското тържище.

До момента са водени предварителни разговори и с други земеделски и малки производители от региона. Към асортимента вече се предлага превъзходен пчелен мед от мащерка, който производител от Брезник добива. Очаква се производители на малини и ягоди от Трънско също да предложат своя продукция. От желаещите производители да изложат стоката си на тържището не се изисква нищо допълнително. “Реално не им искаме нищо – идват и казват, че примерно цената на продукта им е 50 стотинки или левче, и се продава на тази цена. Оставят си продукцията тук и се продава.”, споделиха още земеделските предприемачи, които на мястото предлагат и дърва за огрев.

Досега в региона не е обособявано такова място, на което да се предлагат различни видове собствена продукция. Вероятно атрактивната площ за излагане на продукция ще работи до края на месец ноември, но това зависи от метеорологичните условия.

През изминалата седмица много от преминаващите по главния път Брезник – Трън са спирали, за да си направят снимка на интересното място. Някои от тях вече са редовни клиенти, като например мъж, работещ към телекомуникационна компания, който по време на разговора с инициаторите на тържището спря, за да си купи за втори път чувал с картофи. Той оцени качеството на картофите и приветства идеята за обособяване на това място, като не пропусна да си купи и един буркан с мед. “Трябва да се подкрепя местната продукция и приветствам този начин.”, сподели мъжът. Няколко минути след това възрастна двойка мъж и жена също си закупиха чувал с картофи и дават положителна оценка на идеята за излагане на земеделска продукция.

Виж също...

Loading...