Стрелбищният комплекс край Брезник отново ще бъде въведен в експлоатация, след като бе затворен по заповед на полицията

В ловно-рибарско дружество “Сокол”-Брезник членуват общо около 800 ловци и риболовци, показват доклад за 2019 година. Заверилите членството си ловци до момента са 549, от които жените са две. Ловците над 65 години наброяват 157 човека, ловците и риболовците са 42-ма, а само риболовците – 88. Докладът беше представен на 12 септември по време на 40-то отчетно-изборно събрание на организацията, предаде репортер на Zapadno.com.

Пред членовете на сдружението беше даден отчет за изтеклия 4-годишен мандат. “Какви задачи ни поставихте и какво направихме? Изтеклият мандат протече в много сложна обстановка, наситена с много предизвикателства, задачи и отговорности. Работихме в условия, при които трябваше да се борим с Африканската чума по свинете, да подготвиме посрещането на 120-годишнината от създаването на нашата организация, да решиме някои напрежения, създадени в процеса на работа в дружинките и не на последно място връхлетялата ни нова и непозната пандемия от коронавирусна инфекция.”, каза председателят на ловно-рибарско дружество “Сокол”-Брезник доктор Валери Величков.

След 4-годишен труд и общи усилия са обособени две законни дружинки със самостоятелни полета и ръководства – Ноевци и Слаковци. “Следващата важна задача бе да доизградиме и узакониме стрелбищния комплекс, намиращ се в землището на село Гоз. За целта се проведоха много консултации и проучвания на терена – консултации с експерти, опитни ловци, служба КОС. Сериозно предизвикателство бе осигуряването на средства, изготвяне на проект, осигуряване на изпълнител и не на последно място превеждане на документацията в съответствие с изискванията на закона и разпорежданията на служба КОС. След много разговори получихме съгласие и съдействие за спонсорство от дружеството “Трейс Рисорсиз” ЕООД в лицето на господин Тасмов и инженер Димитров. Бе изготвено изцяло ново планиране на терена със съответните проектно-сметни документи. Създадена бе Комисия по контрол и изпълнение на проекта. Въпреки това постъпи сигнал от дружинка “Ноевци” за извършени злоупотреби. Създаде се нова Комисия, която прегледа цялостно документацията и проверка на терен. Пред Управителния съвет се докладва, че няма данни за злоупотреба. Финансирането на изграждането на комплекса бе извършено основно със средства от сдружението и спонсорство от следните партньори: генерален спонсор “Трейс Рисорсиз” ЕООД, “Граово Грийн”, едноличен търговец “Емил Стойнев – МИЧИ”, фирма “Империал”, господин Иван Ковачев и много други и не на последно място трудът на наши колеги. Изпълнител на проекта бе фирма “Вива”, спечелила конкурса от две участващи фирми. Поради неточности в документация със заповед на директора на полицията, комплексът бе затворен. През месец септември, онзи ден, след като изцяло дадохме новата документация, излезе решение за въвеждане в експлоатация. В процес сме след определянето на новия Управителен съвет и неговата регистрация, служба КОС ни очаква. Имаме пълното основание и пълното право да си узаконим стрелбището, да бъде напълно законно нашето стрелбище.”, поясни доктор Валери Величков. Закупени за стрелбищния комплекс са два броя автоматични машинки за стрелба. Средствата за закупуването им са осигурени от така наречената такса “гости”, които са депонирани по сметка на стрелбището.

Другото голямо предизвикателство е било организирането на честването за 120-годишнината на ловно-рибарската организация. “Започнахме подготовка със създаване на юбилеен календар по случай празника. Бяха направени над 300 броя календари. Спомен, който според мен си заслужаваше усилията. Въпреки това в някои дружинки имаше и негативни отзиви. Създаден бе организационен комитет по провеждане на тържествата. Колеги и приятели се притекоха на помощ в това наше начинание. Невероятна помощ ни оказаха господата: Иван Борисов, Иван Десов, Божидар Пантев, Асен Асенов, Цветан Богданов и много други наши колеги. Тържествата се проведоха от 9-ти юни до 17-ти юни 2018 година. Основни спонсори на мероприятието бяха Община Брезник в лицето на кмета господин Узунов и Общинският съвет в Брезник в лицето на госпожа Виолета Младенова, генерален спонсор – “Трейс Рисорсиз” ЕООД в лицето на господин Тасмов, “Асро-М” в лицето на господин Асен Асенов, “Държавно горско стопанство-Брезник”, “Граово Грийн”, Георги Димитров, Росен Славчев, Емил Стойнев, Ваньо Добринов, Борислав Стоянов. Бяха изготвени 120 писма за спонсорство. За съжаление на откликнаха всички.”, каза още доктор Валери Величков при представянето на подробния доклад. Риболовното състезание за деца на язовир “Слаковци”, състезание по ловна стрелба и юбилейно изложение на фотографии и ловни трофеи бяха сред събитията, свързани със 120-годишнината на ловно-рибарската организация в Брезнишко.

През отчетения период за нуждите на организацията са закупени нова компютърна конфигурация, нов скенер и високопроходим автомобил за нуждите на ловния надзирател. Назначен е бил и нов счетоводител. Сред постиженията е създаването на нова програма, чрез която всеки член може да получава бърза информация за финансовия статус на ловеца, дружинка или сдружението.

По време на отчетно-изборното събрание досегашният и настоящ председател на организацията доктор Валери Величков беше преизбран за ръководното място.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...