Хората от Бусинци възраждат духовния живот на селото като събират дарения за ремонт на храма и магерницата

Жители и хора с имоти в трънското село Бусинци са примерът как общността в едно населено място може да възроди духовния живот. От около 10 години външната част на местния храм “Свети Николай” е ремонтирана, а в момента се извършват ремонтни дейности на старата магерница, предаде репортер на Zapadno.com.

По старите сведения храм “Свети Николай” в Бусинци е изграден през 1885 година чрез труда на местните хора и с помощта на заможен човек от селото. Сградата е построена върху мястото на стария храм, който е бил много по-малък. Необходимостта от по-голямо пространство за молитви и литургии, които да събират жителите, наложила премахването на стария храм и градежът на нова църковна сграда. “Църквата е построена през 1885 година. Преди това е имало една малка църква, която се е казвала “Свети Георги”. Селото е било много голямо, храмът не е побирал хората и са решили да направят нова църква. Имало е един човек, който е бил доста състоятелен, Георги се е казвал. Понеже човекът, който е давал даренията се е казвал Георги и бившата църква е носила същото име. Той не е искал хората да негодуват и поради този факт са прекръстили църквата на “Свети Николай”. Тези икони и всичко в нея е дарение от хора от селото.”, поясни Любка от църковното настоятелство към храма.

Светата обител е уникална по себе си, тъй като на тавана са изографисани черни ангели, а не както е в другите храмове – със светли цветове. В наши дни местните хора не са наясно каква е била причината така да бъде изографисан таванът, но знаят, че с това духовната сграда е уникална. Друг интересен факт е, че в стария малък храм на селото се е съхранявало Бусинското четириевангелие – книга с над 500 страници, изписана на старобългарски език. “Бусинското четириевангелие датира от 15-ти век. То представлява богослужебна книга, в която евангелията са по ред на евангелистите Матей, Марко, Лука и Йоан. В самата книга илюстрацията на Йоан е открадната. Самото четириевангелие е било напрестолно евангелие, което се е изнасяло от свещеника пред миряните само по време на литургия. Иначе през цялото време е стояло на Светия престол в старата църква. Евангелието е илюстровано със златни орнаменти на златен фон и с много богати цветове. То съдържа много преписки от 16-ти, 17-ти, 18-ти век… Всеки един свещеник е писал в тази книга. Някои от текстовете свидетелстват, че това евангелие се е ползвало в богослужебната практика на нашата църква.”, поясни кметският наместник на село Бусинци Даниела Динева. Бусинското четириевангелие се намира в националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ в София, където е попаднало след преминаването на историка и политик Константин Иречек. През 1884 година той преминал през Бусинци и взел евангелието от храма, след което го предоставил на библиотеката. Една от идеите на църковното настоятелство е да бъде изработено копие на Бусинското четириевангелие, което да се съхранява в храма.

Състоянието на храма се влошава с десетилетия и затова свидетелстват пукнатини в тавана и загнили места по дървения под. Към това се прибавили и кражби на икони от иконостаса и полилеи, които се случили в годините след 1989-та година. Тези нелицеприятни факти накарали преди около 10 години по-дейните бусинчани да създадат църковно настоятелство каквото дотогава нямало. Целта на създаденото църковно настоятелство била да работи за възстановяване на храма и духовния живот в селото. Така започнала кампанията за набиране на дарения от хора в Бусинци. Необходимата за належащ външен ремонт сума била събрана и преди няколко години светата обител вече е обновена. В ремонта участие взели и доброволци от селото. През 2019 година в храма е извършено кръщение на три деца, което е първото такова от десетилетия насам.

Средства за храма продължават да се събират, а всичко се записва в тетрадка – дарените средства, парите от продадени свещи, магнити с копия на икони от Бусинското евангелие, дейностите, за които са изразходвани и предстоящите работи в църковния имот. Наскоро е стартирал ремонт на магерницата, която разполага с кухня, огнище и мивка. В нея се събират хора и гости на селото на светли празни, но и тъжни поводи. Средствата за ремонт на магерницата са осигурени от дарения, но помага и Община Трън, която осигурява част от строителните материали. Ремонтът пък се извършва от местни майстори от Трън, които преди години са работили по възобновяването на външния вид на храма. Единият от двата ската на покрива на магерницата вече е ремонтиран, а дейностите вероятно ще приключат през следващите няколко дни.

Предстои още работа по вътрешната част на храма – ремонт на стенописите, запълване с икони на празните места на иконостаса и други. Желаещите хора да помогнат за запълването на иконостаса могат да се свържат с църковното настоятелство, за да научат какви икони по канон трябва да бъдат поставени.

В близост до храма е и гробът на последния местен свещеник – поп Стоян. Понастоящем храмът се обслужва от отец Николай, който служи в храм “Свети Николай” в град Трън.

Виж също...

Loading...