Пожарната в Брезник: Жътвената кампания в общината привършва без пожари в земеделските земи

За поредна година жътвената кампания в община Брезник преминава без пожари в земеделските земи и складове за складиране на продукция. Тази тенденция се наблюдава от няколко години и изминалия летен сезон не прави изключение, предаде репортер на Zapadno.com.

Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник работи в сътрудничество с Общинската служба по земеделие. От началото на жътвената кампания до момента не са регистрирани пожари в земеделски земи. “Началото на всеки месец, до 5-то число, се изпраща справка до регионалната дирекция за ожънатите площи и проверената техника, участваща в жътвената кампания, както и складовете за складиране на продукцията. Така че всеки месец правим справка с Общинската служба по земеделие и се подава информацията. От тяхна страна се следи и за пожари в сухи треви. Те пък се обаждат на нас дали има такива за изминалия месец.”, каза за Zapadno.com началникът на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник Чавдар Асенов.

Статистиката показва, че предишните години също няма произшествия по време на жътвените кампании. Реколтата винаги е прибирана успешно и без пожари по време на кампаниите. “След прибиране на реколтата е имало запалено стърнище, но не умишлено от собственика, а от хвърлен фас в тревата, която е покрай пътя и оттам прехвърля в блока. За земеделските производители си има изискване при започване на жътвата се прожънва откъм пътища (черни или асфалтирани) и се оре 6-метрова ивица. Площите над 100 декара се делят с ивица, широка 6 метра. Това го има като изискване в Наредбата и тези неща ги следим в процеса на жътвената кампания.”, поясни още началникът на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник.

Виж също...

Loading...