Уникално в Трън: Пожарен автомобил на близо 50 години служи вярно на трънските огнеборци – СНИМКИ

Най-старият действащ специализиран пожарен автомобил в област Перник се намира в Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън. Машината е произведена преди 48 години и в наши дни работи с всичките си възможности при произшествие в пограничната община, предаде репортер на Zapadno.com.

Пожарният автомобил е единият от двата, с които противопожарната служба в Трън разполага. Той се използва като допълнителен пожарен автомобил или в извънредни ситуации. Автомобилът е марка “Ивеко Магирус Дойч” и е произведен през 1972 година. Двигателят му е дизелов с въздушно охлаждане. “Предимно като втори автомобил го използваме, но е безотказна машина. Преди да пристигне в Трън е работил на друго място. Автомобилът като вода вози 2 400 литра. Машината се справя перфектно и е удобна и лесна за работа. Има макара за бързо действие. Разполага с пяна, която се пръска, но е с отделен дозатор тоест седи отделно в туба, а не като в новите да има съд специално за това нещо. В кабината могат да се поберат спокойно 6 човека.”, сподели водачът на специален автомобил Веселин Димчев, който работи в Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън. Пожарният автомобил се поддържа трудно, тъй като все по-рядко могат да се намерят резервни части. “По принцип е труден за поддръжка, но специално за нашите райони е много добър автомобил. Проходим е и няма проблем в трудните терени.”, сподели още Веселин Димчев.

Под задните гуми на пожарният автомобил са разположени висящи вериги каквито при новите специализирани коли за гасене на пожари няма. Те са за повишаване проходимостта на автомобила при случаите на заледявания. Има възможност те да се въртят и от центробежните сили веригите попадат почти хоризонтално под гумата, което спомага за придвижването в заледени участъци.

В оборудването на машината има маркуч с дължина около 40 метра, отделни маркучи, с които може да се засмуче вода от река или язовир, шлангове, помпи, брадва и други приспособления, необходими за подпомагането дейността на огнеборците. Надписите по таблата за управление на устройствата са на немски език, но това не е проблем, тъй като огнеборците от Трън знаят кое копче и кой кран за какво отговарят.

На територията на област Перник има и втори такъв пожарен автомобил, но той не се използва от 5 години. Намира се в противопожарната служба в град Перник, където автопаркът е обновен.

Разгледайте още снимки на уникалният пожарен автомобил, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...