Реката на село Банкя ще пълни 12 басейна за отглеждане на риба, ако РИОСВ разреши ферма за аквакултури

Инвестиционно предложение има за реализиране на територията на община Трън фирма, която е регистрирана в Костинброд. Според инвестиционното предложение се предвижда изграждане на ферма за аквакултури в землището на трънското село Банкя, съобщават от Регионална инспекция по околната среда и водите-София.

Фирма “Рибарникь” ООД е входирала инвестиционното предложение, според което за реализиране на фермата за аквакултури ще се изгради хале от метална конструкция и термопанели, отговарящо на изискванията за топло, шумо и хидроизолация. Халето ще бъде с размери 16 на 50 метра. Предвижда се в него да бъде обособен склад за фураж за рибата, лаборатория за непрекъснат аналитичен контрол и машинно помещение. На територията на фермата е предвидено да се постави жилищен контейнер с размери 21 квадратни метра, две битови помещения и санитарен възел с размер 2,2 квадратни метра, предназначен за персонала.

Основната дейност на стопанството ще бъде интензивно отглеждане на аквакултури в рециркулационна система с пълен контрол и управление на химическите параметри на водата, температурата, кислородното подаване и Ph. Производствената дейност ще бъде непрекъснат процес – 24 часа в денонощието с капацитет 50 – 100 тона годишно, при двата цикъла на зареждане. Не се предвижда допълнителна преработка на рибата, произведеното количество ще се реализира като прясна риба, става ясно от резюмето на инвестиционното предложение.

Рибното стопанство представлява 12 броя басейни с обем 38 кубически метра всеки от тях, предназначени за интензивно угояване на рибата. Водата за фермата ще се осигури чрез вакуум помпа от минаващата в непосредствена близост до обекта река Ябланица, гласи още резюмето. Площта на имота е 2 999 квадратни метра и се намира в местността “Лука” в село Банкя.

Това е второто такова инвестиционно предложение, което се предвижда да бъде реализирано в село Банкя. През 2019 година фирма “Вяра Агро” ЕООД входира инвестиционно предложение за рибовъдна ферма-аквакултурно стопанство. Прочетете още по темата в публикацията: Оранжерия в трънското село Банкя може да се превърне в развъдник за африкански сом.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...