За възкръсналото от пепелта село Непразненци се разказва в книга, написана от бивш директор на училището в Бегуновци

Единствената издадена книга за брезнишкото село Непразненци е написана от местния жител Тодор Стефанов. Книгата е озаглавена “През пламъците на село Непразненци” и е издадена през 2016 година с помощта на хора, свързани с населеното място, предаде репортер на Zapadno.com.

В книгата са събрани различни сведения, които показват развитието на Непразненци от миналото до модернизирането му през 20-ти век. Авторът на книгата Тодор Стефанов е част от Колешановия род. Той е работил като учител в училището на селото, директор на учебното заведение в съседното село Бегуновци и инспектор в просветата на Община Брезник. Тодор Стефанов е свирил на цигулка, бил е страстен пчелар, отличен организатор и доказан общественик, пише в рецензията си за книгата Димитър Дойчинов. Редактор на книгата пък е Иван Ерулски.

“Авторът се вълнува от най-дълбоката история на село Непразненци. Нещо повече, голямата изследователка на археологическите паметници на Пернишки окръг Димитрина Митова-Джонова се позовава на него и цитира негова статия във вестник “Димитровско знаме”. Тодор Стефанов е изключително любознателен човек. Описва в невероятни подробности съставните части на волската кола, на дървеното рало, начина на изграждане на жилищата и поятите и всичко, свързано със селския бит. Поднася ни неподправена история на кооперативното движение в селото.”, пише още Димитър Дойчинов в рецензията си.

Из страниците на книгата можем да научим, че от 1952 година село Непразненци има нормален и ежедневен електрически ток във всяка къща. В началото на 50-те години на миналия век в населеното място е имало 45 бунари. През 1965 година част от местното население пък е било задоволено с питейна вода от стар каптаж на водоизточник. През месец януари 1972 година вече е пусната водата по водопровода Секирна – Брезник, от който в наши дни се снабдява почти цялото село. Читателите могат да открият още интересни подробности, свързани с обичаите, животът и миналото на Непразненци. Екземпляр от книгата е наличен в библиотеката в град Брезник.

Виж също...

Loading...