Областният управител на област Перник: Преди 112 години нашите прадеди ни дадоха урок и повод за гордост

Областният управител инженер Емил Костадинов отправи поздравителен адрес към жителите на област Перник. Поздравлението е по случай 112-та годишнина от обявяването на независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Областният управител използва случая, за да поздрави всички в област Перник, които с делата си градят бъдещето на региона. Целият текст на приветствието може да прочетете в редовете по-долу.

Уважаеми жители на област Перник, приемете моите сърдечни поздрави по случай 112-годишнината от обявяването на Независимостта на България!

22 септември 1908 година – една от бележитите дати в новата българска история. Събитието, олицетворяващо свободния дух в развитието на младата тогава българска държава.

Независимостта е преди всичко състояние на разума и едва тогава се превръща в обективна действителност. Преди 112 години нашите прадеди преминаха по пътя на този морален възход и спечелиха битката. Така те ни завещаха не само държава, в която да живеем свободни и да решаваме сами бъдещето си – дадоха ни урок и повод за гордост. Научиха ни, че независимостта не идва даром, а е съвкупност  от постоянни усилия, воля на народа и амбицията на българската дипломация.

Независимостта е тази, която придава реална плътност на модерния възглед за европейска общност. Само истински свободни държави могат да градят единен Европейски съюз. Да уважават и зачитат както своята, така и чуждата независимост.

В този тържествен ден отправям своята благодарност към всички, които с делата си градят бъдещето на нашата област. Да помним историята и да учим на нея децата си! Да бъдем добър пример за поколенията след нас!

И нека всеки ден отстояваме с думи и дела записаното в Манифеста от 1908 година: „Да живее свободна и независима България!“

Честит празник!

инженер Емил Костадинов
Областен управител

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...