Кандидатите за директор на музея в Трън не отговарят на изискванията, предстои нова процедура

Двама кандидати са подали документи за свободния пост на директор в Общински исторически музей-Трън. Това съобщи пред репортер на Zapadno.com заместник-кметът на община Трън Десислава Димитрова. Въпреки това конкурсът за длъжността ще бъде прекратен и най-вероятно ще бъде обявена по-късно нова процедура за подбор.

Кои са кандидатите и какво предлагат в концепциите си за развитие на музея не беше съобщено. Директорът на Регионален исторически музей-Перник Милан Миланов, който осъществява методическо ръководство на музеите в област Перник, допълни, че до интервю и защита на концепциите не се е стигнало, тъй като подалите заявления не са отговаряли на изискванията.
Припомняме, че конкурсът беше обявен в края на месец юли и е резултат от предсрочното освобождаване на предишния директор по негова молба, основана на лични причини.

Мандатът на директора започна да тече през 2018 година, като трябваше да продължи пет години. Директорското място беше заето след конкурс, в който участваха трима кандидати, но единственият допуснат беше избраният за директор. Изборът се случи от втори опит, тъй като месеци по-рано имаше обявен друг конкурс, който Общината анулира, заради неспазване на изискването за съгласуване на процедурата с министъра на културата. Тогава информацията за процедурата също беше оскъдна.

Две години по-късно сме свидетели отново на конкурс, който предстои да бъде прекратен, но този път не се съобщава причината за това. Съгласно Закона за културното наследство, конкурсът за директор на общински музей се провежда от комисия, в състава на която се включват трима представители на съответната Община, трима директори на национални и/или регионални музеи и един представител на Министерството на културата.

Виж също...

Loading...