Трънчанката и бивш възпитаник на трънската гимназия Е. Георгиева избра да е учител в Трън, вместо да преподава на друго място

В последните години тенденцията, която се наблюдава в България е младите и образовани хора да търсят препитание в други държави или в по-големите градове на страната ни. Причините са по-високото заплащане и повечето възможности, които се откриват пред тях. Но има и такива, които въпреки по-малкото плюсове, се завръщат в родните си места, за да работят за развитието им. Такъв пример е младата трънчанка Емилия Георгиева, която от няколко години преподава в трънското средно училище “Гео Милев”, предаде репортер на Zapadno.com.

Интересен факт е, че младата учителка е била възпитаник на същото училище, където завършва средното си образование през 2013 година. След това тя е започнала да се обучава в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Във висшето учебно заведение трънчанката успешно завършва по специалността “Начална и предучилищна педагогика”. Това и дава възможност за избор да работи на няколко места като педагог, но решава да се реализира в родния Трън. “Обичам децата и ми харесва да се занимавам с тях. Приятно ми е и не ме натоварва по никакъв начин. Учила съм тук много години. Нали знаете, че като всеки ученик ни се струва, че учителите са съвсем различни хора, а не обратното, което е в момента. Харесва ми като професия и още повече на малките деца каквото мога да им предам като знания, като умения, като навици и така нататък.”, сподели Емилия Георгиева пред репортер на Zapadno.com.

С нейни бивши преподаватели от средното образование сега са колеги, които и помагат в работата. “Те много се радват и са доволни. Абсолютно винаги помагат – нормално е, аз съм млад учител.”, сподели Емилия Георгиева. Младият преподавател е класен ръководител на четвъртокласниците в училището. Тя е изградила приятелски отношения със своите ученици, за да може работата да върви по-леко. Повечето от съучениците на Емилия, с които е завършила през 2013 година работят в други сфери извън общината. В момента нейна съученичка е избрала да следва българска филология. Надеждата на младият преподавател е един ден съученичката и също да упражнява професията си в трънското училище. Пожеланията и към учители и ученици за новата учебна година са всички да бъдат живи, здрави и успешни.

В трънското училище преподават и други учители, които преди това са се обучавали в него. Сред тях е и директорът на учебното заведение Костадинка Крумова.

Виж също...

Loading...