Щъркелово гнездо в Трън падна след инцидент с дърво по електропреносната мрежа – СНИМКИ

Гнездо на щъркели в град Трън е паднало на земята. Причината е случил се инцидент с дърво, ударило част от кабелите по електропреносната мрежа, предаде репортер на Zapadno.com.

Щъркеловото гнездо се намира на електрически стълб на улица “Денчо Знеполски” в махала “Илиин хан”. Гнездото е старо и е на това място повече от 25 години. Преди около 15 години то е било подсилено със специална метална рамка, разказаха за Zapadno.com живущи в махалата.

Падането на гнездото започнало преди няколко дни след инцидент, предизвикан от бор. Дървото скъсало част от електрическите кабели, вследствие на което се предизвикал камшичен удар. От силата на скъсаните кабели пострадала част от металната конструкция под гнездото. Така тя се наклонила и щъркеловият дом започнал да се разпада. Голяма част от него паднала в частен имот, който е в близост до стълба. Добрата новина е, че при инцидента не са пострадали щъркели, тъй като птиците отлетели от мястото в края на месец август.

Екип от електротехници посетил мястото на инцидента, но конструкцията все още е провиснала над двора. Живущи в махалата се надяват, че от електроразпределителното дружество ще възстановят конструкцията и падналото гнездо, за да може и през следващата година да бъде обитавано от щъркели.

Разгледайте снимки от падналата конструкция, на която се е държало гнездото:

Виж също...

Loading...