Трънските майстори спомогнали за съотношението на 1 000 мъже да се падат 940 жени

В учебник по география и статистика на Княжество България за долните и горните класове на гимназиите, издаден през 1892 година от Христо Данов и написан от братя Шкорпил, Трънският край е бил даден като пример, съобщиха от сдружение “Българска история“.

Данните в учебника дават статистическа информация за населението, жилищата и други фактори, които са свързани с жителите на България в края на 19 век. Според преброяването в 1885 година в България живеят 3 154 375 жители, а на 1 квадратен километър се падат да живеят само по 31,7 жители. На 1 000 мъже се падат 952,4 жени. Това отношение се изменява според окръзите: в Търновския окръг на 1 000 мъже се падат 1 016 жени, в Трънския окръг на 1 000 мъже 940 жени. Причината за това е отсъствието на мъжете вън от окръга, както например градинарите в Търновско и майсторите (зидари и други) в Трънско, пише в учебника.

Всеизвестен факт е, че в миналото трънските майстори или дюлгери са странствали по различни краища на страната и в чужбина, където са работили. Те са сред хората изградили голяма част от павилионите на първото издание на Пловдивския панаир в края на 19 век. Градежът на много сгради в София и Белград също е дело на майстори от Трънско.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...