Телевизионен екип посети Трънско, за да разкаже за светеца Терапонтий, обновените и полуразрушени манастири

Духовният живот в Трънско е предизвикал интереса на телевизионен екип, който наскоро е посетил пограничната община. Със специална телевизионна техника са заснети обновени и полуразрушени манастири, храмове и истории, свързани с тях, научи Zapadno.com.

Телевизионният екип, посетил региона, е бил от телевизията за туризъм “Дестинация България”. Телевизията вече е акцентирала върху част от духовния живот в Трънско чрез предишно заснемане в храма и скалния параклис “Света Петка”, които са разположени в града. Новите снимки са направени през миналата седмица, а основната тема е била свързана с местния светец Терапонтий Трънски. При заснемането се е акцентирало и за пребиваването на Васил Левски в няколко духовни средища в пограничната община в навечерието на Априлското въстание.

Според местна легенда свети Терапонтий е бил свещеник в Трън, където е бил посечен. В житието на Свети Терапонтий пише, че е изведен и посечен извън София. Там където е посечен, е поникнал дъб, при който много хора са намирали изцеление от болести. Един дънер от него се пази в старинната църква „Света Петка Стара“ в София.”. Това поясни преди година отец Михаил Станкович.

Камерата на телевизията е заснела кадри от полуразрушения Мисловщицкия или Велиновски манастир “Успение Богородично”, за който се говори, че може да бъде възстановен в следващите няколко години. Ще бъдат показани и обновените по програми Пенкьовски манастир “Света Петка”, за който има интересна местна легенда, Леворечки манастир “Свети Четиридесет мъченици”, манастир “Свети Архангел Михаил” край Трън, храм “Света Петка” и скалният параклис, който носи същото име. Основен водач на групата е бил историкът от Трън Кирил Марков. Заснети са интервюта с местни свещеници и клисарки.

Очаква се филмът да бъде излъчен по телевизията, но е вероятно той да бъде разделен на части, защото са заснети много кадри.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...