Пожарникарите в Брезнишко са се отзовали на близо 90 сигнала за произшествия от началото на 2020 година

Пожарната обстановка в Брезнишко е спокойна, а регистрираните пожари са по-малко отколкото през 2019 година. Огнеборците на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник са се отзовали на близо 90 сигнала за произшествия от началото на годината до средата на месец септември, предаде репортер на Zapadno.com.

До 15 септември звеното на пожарната в град Брезник е реагирало на 87 сигнала. Сигналите, на които пожарникарите се отзовали, са били от всякакво естество – от пътнотранспортни произшествия до пожари в сухи треви и жилищно стопанство. “Другото, което натрупахме като брой произшествия бяха произшествията, свързани с бурите. Повечето се отнасяха към рязане на паднали дървета на пътното платно. Нямаме отводнявания вследствие на дъждовете, така че работата беше насочена към отстраняване на паднали дървета, вследствие на бурята.”, каза за Zapadno.com началникът на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник Чавдар Асенов.

По-малкото регистрирани пожари през летните месеци началникът на противопожарното звено си обяснява с броя на падналите обилни дъждове, които са успели да задържат тревните площи зелени. “Надявам се и есента да е влажна, да се задържи зелено, за да няма пожари. Идва сезонът – чистят се градини, зазимяват се вили и всеки изхвърля боклуците. По дворовете и полето се палят изчистените растителности и оттам тръгват пожарите по гората, по съседни имоти.”, добави още началникът на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник.

С настъпването на есенно-зимния период от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението се изготвя писмо до всяка фирма и учреждение, в което се напомнят мерките за спазване през отоплителния сезон. “Тук е мястото да спомена, че в частните домове, не само във фирмите, да се обърне внимание на комините – почистване, обезопасяване, проверка на здравината на мазилките. След като е спукана мазилката и тухлата е спукана, оттам вече като се запали коминът пламъкът излиза през дупката. Обхваща в близост складирани материали или пък дървената конструкция на покрива. Трябва да се внимава и със самите отоплителни уреди.”, каза още Чавдар Асенов. За спазване на мерките се следят институциите, сред които училищата в общината, както и детската градина.

Виж също...

Loading...