Дядо Стоян от Трън дари на Държавен архив-Перник документи и снимки на дружеството на бежанците и техните потомци от Западните покрайнини

В подножието на скалния параклис „Света Петка“ в Трън, в къщата с многото цветя, се съхранява архивът на създаденото през 1921 година Културно-просветно дружество на бежанците и техните потомци от Трънско (разбирайте бежанци от Западните покрайнини след влизане в сила на Ньойския договор от 27 ноември 1919 година, съобщиха от Държавен архив-Перник.

През 1991 година, след около четиридесет години, дейността на дружеството е възстановена от малкото останали живи и на преклонна възраст членове, начело с Мирчо Костов. Документите на сдружението представляват: устави; програми; отчетни доклади; кореспонденция; списъци на строителни работници – дюлгери; информация за летовище „Ерма“; сведения за възстановяване и подпомагане на българските училища и бежанските организации; данни за хилядите убити, ранени и интернирани, сираците и жените с черни забрадки; разкази за „жестоката“ и „нечовешка“ истина през погледа на съпреживелите го и са предадени на Стоян Томов, племенник на Мирчо Костов – един от най-ревностните деятели на българщината по тези земи, отбелязаха още от Държавен архив-Перник.

Стоян Томов или дядо Стоян избрал архивът на Културно-просветно дружество на бежанците и техните потомци от Трънско да се съхранява в Държавния архив в Перник. Човек изтръпва пред дядо Стоян, чиито очи се пълнят със сълзи, разказвайки за предците си от селата Вучи дел и Ясенов дел (днешна Република Сърбия). Спомените го връщат към детските му години, когато на „прелазници“ са преминавали границата, за да обработват имоти оттатък браздата, добавиха от Държавен архив-Перник.

Снимки: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...