Коронавирусът засегна дърводобива и дървопреработката, фирми искат помощ от държавата за справяне с кризата

Представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми поискаха подкрепа от държавата за бранша на среща днес с ръководството на Югозападното държавно предприятие в Благоевград. Те са на мнение, че също се нуждаят от държавна помощ заради кризата с коронавируса, както много други сектори, съобщиха от пресцентъра Югозападното държавно предприятие.

„От началото на кризата Югозападното държавно предприятие провежда редовни срещи с бранша, предприема доста действия, за да се облекчи дейността им. От наша страна бяха премахнати авансовите вноски и позволихме гаранцията за изпълнение да се ползва като авансова вноска. Намалихме цените при различните асортименти дървесина от 5 % до 25 – 30 %. Но очевидно трябва и допълнителна подкрепа, за да се помогне на бизнеса“, коментира след срещата директорът на Югозападното държавно предприятие инженер Дамян Дамянов.

По думите му става въпрос за вид подпомагане, решението за което зависи от Министерството на икономиката и Министерския съвет. „При всички случаи мисля, че ще има разбиране. Доста браншове получиха помощи, би било редно и на тези фирми да се помогне – мярката 60/40 ли ще бъде, кредити ли изгодни, но целта е да се подпомогне браншът. Още в понеделник ще информирам министър Танева за всички днешни решения. Мисля, че 90 % от предложенията са реално изпълними и ще бъдат приложени още в началото на първа тръжна сесия през ноември и декември”, посочи инженер Дамянов.

На днешната среща бяха уточнени количествата дървесина, които ще бъдат предложени през 2021 година, постигнато е разбиране какви са приоритетните търсения, какви видове тръжни процедури предпочитат, съобразени с противоепидемичните мерки. Има предложение съвместни комисии от представители на Регионалните дирекции по горите и съответните териториални поделения да извършат проверка на дървопреработвателните обекти, както и на количествата преработена дървесина в тях.

Кризата ще продължи, тя няма да свърши с есента и с първите тръжни сесии, така че се търсят резервни варианти. „Целта ни е да запазим фирмите, които работят, тъй като изгубим ли тези работници и тези фирми, ще бъде много трудно после да се възстанови тяхната дейност, тъй като дърводобивът е изключително тежък бранш като труд, заплащане, организация. Всичко е на терен, на открито, целогодишно, така че идеята е да имаме баланс на интересите и да помагаме така, както позволява законът, да бъдем коректни”, категоричен бе инженер Дамянов. Той определи срещите с бранша като много ползотворни, защото на тях двете страни си сверяват часовника.

На прага на отоплителния сезон той коментира и ситуацията с дървата за огрев. Югозападното държавно предприятие още през март създаде организация – да предлага на кметствата обекти, те да предоставят списъци, за да се осигурят навреме дърва. Традицията обаче, особено в Благоевградска област, където са основните количества дърва, е търсенето да се засилва през октомври и ноември. Има комплектовани обекти, осигурени са фирми, които да ги добиват. На корен също са осигурени обектите. На всеки един, на който са му необходими дърва, ще му бъдат осигурени нужните количества, стана ясно още днес. Цените са по-ниски от миналата година – на корен иглолистните са 10 лева за кубик, широколистните – 17 лева за кубик. От склад са 28 – 30 лева за кубик иглолистни и между 40 – 45 лева за кубик при широколистните. Към момента реализацията на дървата за огрев, предлагани от териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие, е в рамките на 40 % от средногодишните количества.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...