Храмът в Слаковци е със сменен статут, цялостно обновление може да се случи с евросредства

Храм “Света Богородица” в брезнишкото село Слаковци е със сменен статут. Тази административна стъпка е направена, за да може да се кандидатства за финансиране на цялостно обновление на светата обител, съобщи отец Михаил Станкович пред репортер на Zapadno.com.

През последните няколко години читателите на Zapadno.com научиха за проблеми, свързани с храма в Слаковци. Църковната сграда не е реновирана и се руши от години под въздействието на метеорологичните условия. Желанието на местни жители е храмът, който ги събира на празници и делници, да бъде обновен, за да остане за поколенията. За тази цел в него е поставена дарителска кутия, но е необходимо да бъдат вложени много средства, за да се обнови сградата. Прочетете още по темата в публикацията: Покривът на храм “Света Богородица” в село Слаковци протече след обилните дъждове, местните събират дарения чрез дарителска кутия.

Досега кандидатстване по програми, съфинансирани от Европейския съюз, беше невъзможно, тъй като статут на храма бе с предварителна категория “местно значение”. Сред изискванията за кандидатстване и евентуално отпускане на средства е храмът да бъде с национално значение. С проект за реставрация на църковната сграда е кандидатствано по подмярка 7.6 „Проучване и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата“ от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 година. “Вече направихме одобрение за статута и е национален. Имаше възможност да се кандидатства и кандидатствахме по програмата.”, поясни отец Михаил Станкович, който отговаря за храма. Приемът на документи по мярката е завършил на 23 септември и са подадени 139 проекта за ремонт и реставрация на храмове в различни региони на страната. Сред очакващите проекти одобрение е и този за храма в Слаковци.

Идеята за промяна на статута на храма в Слаковци бе сред трите, които миналата година бяха подкрепени за съхраняване и опазване на църквите като културното наследство чрез Договора за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт” и Община Брезник.

“Село Слаковци ще работи за промяна на статута на църквата си, така че от паметник с местно значение да стане паметник с национално значение. За тази цел ще използват отпуснатите от нас средства за църквата „Успение Богородично. С това решение стана факт седмият от общо 12 проекта за 2019 година, финансирани от „Асарел-Инвестмънт чрез договор за сътрудничество с Община Брезник.”, съобщиха през 2019 година от фирмата-инвеститор.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...