Импресарио: Новогодишен концерт в Трън щеше да се провали, но го спасих с полуизгоряла техника

Преди десетилетия в някогашния Народен дом на културата в град Трън, който по времето на социализма в България е бил познат и като второто НДК, за трънчанин е пяла Ваня Костова. Известната българска певица е била част от новогодишна програма, която е щяла да се провали. За този интересен факт разказа за Zapadno.com импресариото Иван Григоров. Той е свързан с Брезнишко и по-точно село Горна Секирна, откъдето е баща му.

Иван Григоров е шоумен с около 40-годишен опит и стаж в музикалните среди. Кариерата му започва през 1981 година и е един от първите имперасии в България. Той е организатори на редица концерти през годините, в които участия взимат известни български и чуждестранни изпълнители. Работил е и работи с имена като Диди Господинова, Вили Кавалджиев, Емил Димитров, Лили Иванова, Петя Буюклиева, Георги Христов, Васил Надейнов, Мустафа Чаушев, Глория, Нелина, Орхан Мурад, Ивана, Сашка Васева и други. За тези около 40 години родният шоубизнес се е трансформирал много. “Едно време беше. Всичко беше при другаря Тодор Живков празник. Всеки ден беше празник – ден на детето, даване име на бригада, герой на еди какво си. Сега е комерсиално и е по-трудно, но се съобразяваме.”, каза Иван Григоров. Работата му го е срещала и със звезди като Алла Пугачова, група “Бони М”, “Сребърни крила”, Мирослав Илич, Зоран Миливоевич и други. Неговите наблюдения са, че новите музикални изпълнители са по-претенциозни от наложилите се през десетилетията.

Случката с новогодишния концерт в Трън се е случила по времето, когато директор на тогавашния културен дом в града е бил Жоро Цветанов. “Там имаше почти всеки ден дискотеки и мероприятия. Само че аз за нова година претърпях една авария – колата ми се запали. И едвам спасихме половината техника. Имах един много хубав дек “Сони”, който почти беше изгорял. Пластмасата се беше стопила, но иначе той си работеше. Пристига оркестър мисля, че беше от Дупница, който е взел една апаратура под наем само че не знаят да работят с нея. И идва Диомов с Ваня Костова.”, спомни си Иван Григоров и сподели как композиторът Стефан Диомов отказал да работи с него, след като видял полуизгорелия дек. Така композиторът решил музиката за Ваня Костова да се пуска от оркестъра. “Отиват при музикантите… Първата песен никой не разбра, че е Ваня Костова. И идва при мен и вика: Ние вече ще работим само с тебе.”, разказа Иван Григоров, който в този момент поставил условие да получава по 10 лева на всяка изпята от Ваня Костова песен по време на концерта в Трън.

Според импресариото на българската естрадна музика и липсва програма като “Златния орфей”. “Дори да не е този формат, но нещо подобно трябва да има. В момента българската естрадна музика е изправена до стената – нито я пускат по радиа, нито по телевизия. Отчаяни опити има “Канал 1″, в други телевизии всичко е комерсиално.”, каза Иван Григоров.

Виж също...

Loading...