Брезник празнува Петковден с духовна програма и интересни занимания за ученици

Духовният празник на град Брезник, който се чества на Петковден, ще бъде отбелязан с разнообразна програма. По традиция акцентът е върху духовното честване, но тази година място в програмата намират интересни занимания за ученици, предаде репортер на Zapadno.com.

Съпътстващите мероприятия за празника ще започнат от днес, когато в двора на храм “Света Петка” в Брезник ще се проведе интересна инициатива. Повече подробности за нея ще може да прочетете по-късно през деня на страниците на Zapadno.com.

В навечерието на Петковден, на 13 октомври в двете училища на територията на община Брезник в часовете на класните ръководители ще се проведат беседи за учениците на тема “Защо 14 октомври е духовният празник на град Брезник и част от житието на нашата покровителка Света Петка”. “Това ще бъде поднесено на всички ученици, от най-малките до най-големите.”, поясни заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

На 13 октомври в храм “Света Петка” ще бъде отслужена вечерня по случай празника. Духовното честване ще продължи на 14 октомври, когато от 9:30 часа в светата обител ще бъде отслужена празнична литургия. След службата ще бъде направен водосвет, който е предвидено да започне в 11:00 часа. Тържественото отбелязване ще продължи с раздаване на курбан в двора на храма при спазване на всички противоепидемични мерки. “Църквата ще бъде отворена от двете страни – през единия вход ще се влиза, пред другия ще се излиза. Пътеките сигурно ще очертаем с пунктири по земята.”, отбеляза заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

Общински исторически музей-Брезник също ще се включи в програмата с тематична инициатива и пленер. По програма двете мероприятия ще се проведат на 13 и 14 октомври в изложбена сграда “Военен клуб”. Мероприятията ще са насочени и с участието на деца и ученици от общината. Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности за съпътстващите мероприятия в музея.

Денят на 14 октомври ще бъде неучебен за училищата в Брезник и Ноевци, както и неработен за общинските структури в града.

Петковден е обявен за духовен празник на град Брезник с решение на Общинския съвет през 2009 година.

Очаквайте първо на страниците на Zapadno.com още подробности за отбелязването на духовния празник на Брезник.

Виж също...

Loading...