Младежи от Брезник засадиха първата бреза в двора на храм “Света Петка” за духовния празник на града – СНИМКИ

Първата бреза в двора на енорийския храм “Света Петка” в град Брезник беше засадена днес. Инициативата е под надслов “Брезата – символ на града” и е по случай предстоящия духовен празник на Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Ученици от 11 “б” клас, които са членове на училищния клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова към брезнишкото средно училище “Васил Левски”, както и техни съученици от 11 “а” и 12 “а” клас се включиха в засаждането на дървото. Младежите бяха посрещнати в двора на светата обител от протойерей Константин, който изнесе импровизиран урок за вярата и светицата Петка, поясни Аниела Асенова.

Сред присъстващите на събитието бяха експертът от Община Брезник Емилия Свиленова, Боби от горския разсадник “Старият яз” към “Държавно горско стопанство-Брезник” и класните ръководители на класовете. Служителят на горския разсадник обясни на учениците, че този вид бреза, който засаждат е специален. Той даде напътствия как да бъде засадено дървото и по какъв начин да се отглежда. Брезата, която младите хора засадиха, е лично дарение от инженер Петър Савев, който е директор на “Държавно горско стопанство-Брезник”, добави още Аниела Асенова.

Това е първото мероприятие от празничната програма по случай честването на духовния празник на град Брезник, който се отбелязва на Петковден. Прочетете още по темата в публикацията: Брезник празнува Петковден с духовна програма и интересни занимания за ученици.

Разгледайте снимки от засаждането на първата бреза в двора на храм “Света Петка”:

Снимки: Аниела Асенова и Емилия Свиленова

Виж също...

Loading...