Свидетели ли сме на нов строителен рекорд в Трън? Предсрочно завърши пълното обновление на детската градина

С хляб и сол е бил посрещнат областният управител на Перник от бъдещите данъкоплатци в община Трън, предаде репортер на Zapadno. За срещата си с малчуганите от детската градина в общинския център администрацията на губернатора съобщава на официалната им Фейсбук страница: „С песни, стихчета, детски смях и слънчеви усмивки беше открита днес санираната сграда на детската градина в община Трън“.

Но как се стигна до официалната церемония преди да е изтекъл срокът за ремонта на детската градина – това не става ясно. Можем да предположим, че става въпрос за нов интересен строителен пример, подобен на случая, с който ви запознахме миналата година: 550 хиляди лева плаща Трън на фирма за експресни ремонти в центъра на града и между блоковете в „Мурговица“.

В случая с детската градина стойността на ремонта е 215 000 лева. В рамките на тази сума влиза както санирането, така и подмяната на цялото осветление, смяна на дограмата, ремонт покрива и други, уточняват от областната управа, която е призвана да осигурява спазването на законността на територията на областта.

Ремонтът е финансиран от бюджета на Община Трън след проведено публично състезание за възлагане на обществена поръчка с предмет „Основен ремонт детска градина „Ален мак“ – гр. Трън”. Информацията от сайта на Общината показва, че двама участника са се конкурирали за изпълнението на поръчката. Единият участник е отстранен на основание несъответствие на техническата документация, а другият е избран за сключване на договор.

Победител е позната вече фирма, която изпълнява редица ремонти в община Трън. На сайта на Общината е качено копието от договора със строителната фирма и на него сякаш се вижда дата на сключване 17 август 2020 година. Тази дата се разминава с посочената в уведомлението до Агенцията за обществени поръчки, където е обявено, че договорът е подписан на 27 август. Документът е станал достояние на обществеността едва на 25 септември, когато е публикуван на сайта на Община Трън. Само десет дни по-късно областният управител вече качва снимки от тържественото си посрещане в детската градина, за да бъде официално открита сградата след ремонта.

Според офертата в публичното състезание и според договора, който са подписали строителната фирма и кметът на община Трън, срокът за изпълнение на ремонта е 90 календарни дни. Това означава, че бихме могли да очакваме, че ремонтът ще приключи три месеца по-късно или около 17 ноември, ако договорът е с дата 17 август, или около 27 ноември, ако договорът е с дата 27 август. Но ето, че учебната година стартира успешно на 15 септември, а и ремонтът беше обявен за завършен на 5 октомври.

Всяка стотинка на данъкоплатците от платените 214 811 лева и 76 стотинки с включен ДДС си е заслужавала, щом като ремонтът е реализиран за може би три пъти по-кратък срок от посочения в документите. Още повече, че строителят заявява в ценовата си оферта, че заявената цена „включва всички разходи за цялостното, точно, качествено и срочно изпълнение на поръчката, в съответствие с нормите и нормативите, действащи в Република България“.

В заключение на съобщението си от Областната администрация цитират кмета на Трън, който казва: “Ще продължим да работим в тази насока, както го правим и досега, надявам се да постигнем още хубави резултати. Желая много здраве и прекрасни моменти на малките възпитаници”.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на Областна администрация-Перник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...