Поклонници пристигат в Трънско на Петковден, за да посетят храмове, музеите и скалния параклис

Поклонническо пътуване се организира от София до Трън. Организираното пътуване ще е на празника на град Трън, който се отбелязва на Петковден, научи Zapadno.com.

На 14 октомври поклонници ще тръгнат от площад „Свети Александър Невски“ за град Трън, за да участват в литургия в храм „Света Петка“, където ще бъде направен и водосвет. Предвидено е и поклонение в скалния параклис „Света Петка“ и храм „Свети Николай“. След това групата с поклонници ще отпътува за село Бусинци и Музеят на бусинската керамика. “Ще поговорим за небесния покровител на грънчарите – Свети Спиридон и за Бусинското евангелие.”, поясняват от Поклонническо-просветен център “Свети Йоан Рилски” в София. Програмата в пограничната община ще завърши с поклонение в храм „Свети Николай“ в Бусинци.

Това е второто поклонническо пътуване в Трънско, което Поклонническо-просветен център “Свети Йоан Рилски” организира. Първото такова се проведе в средата на месец юни, когато бяха обходени два манастира и храм в пограничната община. Центърът организира поклонническо пътуване и в Брезнишко, което се състоя през месец юли.

Виж също...

Loading...