Дъждове и студ настъпват в Трън – текат ремонти на покриви и улици, половин милион отиват при една фирма

18 обществени поръчки са обявени от Община Трън за 2020 година до момента, предаде репортер на Zapadno.com. Седем сделки се отнасят само за ремонти и строителство, като четири от тях ще бъдат платени на една и съща фирма, за което тя ще получи половин милион лева. Останалите 11 поръчки са свързани с аварийното укрепване на свлачището на пътя към Банкя и доставка на стоки и услуги като бензин, електроенергия и други.

Стойността на договорите за строителство и ремонти надхвърлят 1 милион лева. Видно от документите на сайта на Община Трън, половината от този милион отива при една фирма. Поръчките са стигнали до нея, след като е имала късмета или да няма други кандидати или останалите желаещи да са отстранени от участие, защото Общината е открила пропуски в документацията им. Така предпочетеният изпълнител в рамките на един месец е сключил договори на обща стойност над 538 хиляди лева и е приел да направи основен ремонт на детската градина, на водопровода в Лева река, на няколко улици в Трън и на няколко общински обекта. Плюс това трябва да изгради две подпорни стени.

Друг строител е поел задачата да ремонтира покрива на спортната зала. Дейност, която се отлага от години
и заради течове сградата не може да се използва. От 1 септември договорът със строителна фирма е факт. За услугата Общината ще плати 104 955 лева с ДДС. По залата на улица “Тако Пеев“ в град Трън ще се работи 60 календарни дни.

От 28 август е налице и договор за ремонта на беседките на парк „Ждрелото“. За направата им избраната строителна фирма е заявила, че са нужни 60 дни и 19 941 лева. Основната задачи, които Общината е поставила са ремонт на покривите, на барбекютата и лакиране на дървените повърхности.

Единствената обществена поръчка, за която няма информация как се развива, е поръчката за зимно поддържане на пътищата. Снегопочистването и опесъчаването на 112 километра общинската мрежа през 2021 година се очаква да струва около 205 хиляди лева с ДДС. Обществената поръчка беше обявена през месец юни и кандидатстването по нея приключи през юли. Резултатът още не е обявен. Предварително е обявено, че Общината не е предвидила изисквания към годността (правоспособността) за упражняване на професионална дейност на кандидатите, нито има изисквания относно икономическото и финансово им състояние.

Виж също...

Loading...