Имената на 36 гигинчани, дали живота си за родината, са увековечени в центъра на Гигинци – ВИДЕО

Войнишкият паметник на площада в брезнишкото село Гигинци беше тържествено открит. На него са изписани имената на 36 жители от селото, които са участвали във войните за Освобождение и Национално обединение на България, предаде репортер на Zapadno.com.

Откриването на монумента се превърна в празник, който събра жители и гости на Гигинци. Програмата започна с почетен караул от членове на национално дружество “Традиция”. След това паметникът беше открит от областния управител на област Перник инженер Емил Костадинов и кмета на община Брезник Васил Узунов. Водосвет за събитието и освещаване на паметника бяха извършени от отец Стоян. Приветствия бяха отправени от областния управител на област Перник инженер Емил Костадинов и директора на дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната Иво Антонов. С падане на колене и едноминутно мълчание събралите се жители и гости на селото почетоха паметта на загиналите във войните от Гигинци. Към края на официалната част от програмата бяха поднесени венци и цветя от официални гости и гигинчани.

Паметникът е факт чрез инициативата на сдружение “Изграждане на паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от с. Гигинци”. Работата по изграждането е извършена от скулптора от Добрич Христо Илиев. Скулпторът е автор на множество скулптури в родния Добрич, Тутракан, село Паскалево и други райони в страната. Средствата за изработването му са осигурени чрез дарения на физически лица, фирми и Министерство на отбраната.

На церемонията по откриването на монумента бяха връчени благодарствени плакети на Министерство на отбраната, Община Брезник, Областна администрация-Перник, Робърт Александров и “Грийн бар”, компанията “Асарел-инвестмънт” ЕАД, дентални клиники “ЕО Дент” и фирма “Еспи Инвест” ООД. Към края на събитието залп от пушки на членове на национално дружество “Традиция” огласи населеното място.

Тържествената програма по откриването на паметника продължи с песни, изпълнени от граовската певица Боряна Василева.

Вижте церемонията по откриването на паметника във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...