В училището на Брезник ще прожектират филма за светицата Петка, който брезнишки ученици подготвиха през 2019 година

Филмът за Света Петка, който ученици от брезнишкото средно училище “Васил Левски” и членове на училищния клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова изработиха през 2019 година, ще бъде прожектиран в навечерието на духовния празник на град Брезник, научи Zapadno.com.

Прожекции на филма ще се състоят на 13 октомври по време на часовете на класните ръководители в класовете в средно училище “Васил Левски”. Филмът ще бъде част от тематичната беседа, която ще се изнесе пред учениците. Темата на беседата е “Защо 14 октомври е духовният празник на град Брезник и част от житието на нашата покровителка Света Петка”.

Филмът показа и разказа за историята на храм “Света Петка”, както и обявяването на Петковден за духовен празник на град Брезник. Учениците ще научат как през 1804 година енорийският храм е бил разрушен, но след 14 години той отново е издигнат. Те ще видят и как през годините светата обител се е сдобила с частица от мощите на Света Петка. Първата прожекция на филма се състоя на 13 октомври 2019 година в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...