От началото на годината близо 4 милиона туристи са пренощували в места за настаняване в България, 71 % от тях са българи

Общо над 3,8 милиона туристи са пренощували в места за настаняване в страната от началото на 2020 година до края на септември, сочат данните от Единната система за туристическа информация. Повече от 2,7 милиона от тях са българи и над 1,1 милиона – чужденци. В дялово отношение нашите сънародници представляват 71 %, а чужденците – 29 на сто, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

По указание на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова Министерството на туризма за първи път започва да публикува актуалните статистически данни от Единната система за туристическа информация. Ще бъде достъпна информация за посещенията във водещи по интерес градове и курорти, както и от кои националности и на каква възраст са хората, които избират да почиват у нас. Актуалните данни дават възможност на всеки бизнес, свързан с настаняване и допълнителни дейности и занимания, да вижда какъв е профилът на клиентите през различните сезони на годината, предпочитана вътрешна дестинация, пол, възраст и националност.

Информацията от Единната система за туристическа информация е важна предпоставка за бъдещо планиране във всеки сектор, зает с туризма. Тя е еднакво полезна както за работещите в хотелиерството и ресторантьорството, така и за заетите във всички други сфери на услугите – здравни, търговски, производствени. Всяка община въз основа на данните за притока на туристи може да планира извършване на ремонтни и облагородителни дейности, за да е по-привлекателна за посетителите.

За първи път Министерството на туризма предоставя на заинтересованите субекти инструмент за планиране на дейността и целенасочена рекламна политика. Единната система за туристическа информация отразява заетостта както на хотелите с десет и повече легла, така и на по-малките места за настаняване, в това число и на квартирите. Системата стартира официално на 1 октомври 2019 година, а в края на август 2020 година. регистрираните работещи обекти за настаняване в цялата страна са малко над 18 хиляди.

Виж също...

Loading...