Падналото щъркелово гнездо в Трън е частично възстановено, монтирана е нова платформа

Нова платформа за щъркеловото гнездо на улица “Денчо Знеполски” в махала “Илиин хан” в град Трън е монтирана на електрическия стълб, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на ЧЕЗ.

Припомняме, че в края на месец септември щъркеловото гнездо в махалата се срути на земята, вследствие на падане на държащата го метална платформа. Падането на платформата пък се случи след инцидент по електрическите кабели, предизвикан от дърво. Прочетете още по темата в публикацията: Щъркелово гнездо в Трън падна след инцидент с дърво по електропреносната мрежа – СНИМКИ.

След инцидента с гнездото дружеството отговарящо за поддръжката на електроразпределителната мрежа – “ЧЕЗ Разпределение България” е информирано за случая на 23 септември, вечерта, когато е подаден сигнал за надвиснало и застрашено от падане върху проводниците гнездо. Същата вечер адресът е посетен от дежурен екип на дружеството, след констатациите на който са предприети мерки за подмяна на старата, амортизирана платформа с нова в срок до 9 октомври 2020 година. Предприети са всички необходими мерки за недопускане на падане на платформата и предизвикване на инцидент до този срок, поясниха от пресцентъра на ЧЕЗ.

Подмяната на платформата с нова е извършена в срока и на нея е върнат част от субстракта, съгласно екологичните изисквания, като щъркелите изграждат наново гнездото. “ЧЕЗ Разпределение” няма задължения да монтира подобни платформи, това е част от политиката на компанията за корпоративна социална отговорност, добавиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

Надеждата на жителите в махалата е догодина щъркелите да се върнат на старото място и да изградят гнездото си.

Снимка: ЧЕЗ – пресцентър

Виж също...

Loading...