Брезнишкият храм “Света Петка” се сдоби с нова икона на Петковден, на която е изобразена Пресвета Богородица

Копие на Светогорската икона “Сладко целование” (“Гликофилуса”) пристигна на Петковден в брезнишкия храм “Света Петка”. На иконата е изобразена Пресвета Богородица Гликофилуса и е осигурена чрез средства от анонимен дарител, предаде репортер на Zapadno.com.

Духовният празник на град Брезник, който се чества днес, започна с тържествена литургия в енорийския храм “Света Петка”. Началото на литургията беше дадено след внасянето на копието на чудотворната икона. “Иконата е копие на чудотворна икона от манастира “Филотей”, казва се Гликофилуса. В действително отдавна имах желание да имаме в града една голяма Богородична икона, копие на чудотворните образи. Разбира се това не става и без средства. Питах тук – там – нямаше възможност и в един момент всичко се разреши. Както дойде проскинитарият, така и дойде и иконата. Всичко стана в рамките на една седмица. Аз смятам, че е голямо благоволение на света Богородица към нашия град и към нашия храм.”, сподели протойерей Константин от храм “Света Петка”.

По монтирането на иконата на проскинитарият трябва да се извършат довършителни работи – поставяне на стъпала, кандила и други. Иконата е поставена в молитвената зала, където всеки може да се помоли пред образа на закрилницата Пресвета Богородица.

Идеята за поставянето на такава икона в храма е плод на повече от едногодишни усилия. Средствата за нея са осигурени от анонимен дарител. Автор на копието на иконата е гръцкият художник Цорвалас, който има ателие в Солун. “С Божията помощ ще направим пътуване след като минат ограничителните мерки, ще вземем иконата и ще я занесем до оригинала. Да я докоснем, така че да получим действително едно благословение от Божията майка.”, поясни протойерей Константин.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности, свързани с отбелязването на Петковден в Брезник.

Виж също...

Loading...