Курбанът за Петковден в Брезник нахрани над 200 души с осветена бобена чорба, която е приготвена с 15 килограма фасул

Около 200 порции курбан беше приготвен специално за отбелязването на духовния празник на град Брезник, който се чества на Петковден, предаде репортер на Zapadno.com.

От десетилетия курбанът за празника се дава от семейството на местния историк Аниела Асенова, която е тясно свързана с църковния живот. “За мен вярата е да вярваш в нещо. Всеки вярва в нещо. Дядо ми, който беше протойерей Борис Николов казваше: “И Вапцаров е имал вяра.” Затова е неговото стихотворение. Дали ще вярваме в здравето си, на децата си, бъдещето и така. Всеки вярва в нещо.”, каза Аниела Асенова на днешния празничен ден. Тя пожела никога пътеките към храм “Света Петка” и “Свети Георги Победоносец” да не обраснат в трева и храсти.

Курбанът за днешния празник е приготвен от Аниела Асенова, но помощ и оказал и нейният съпруг. “Снощи го накиснах късно в 10 часа фасула. Задължително първата вода я изхвърлям, когато го варя.”, сподели тя. В приготвянето на бобената чорба са вложени 15 килограма фасул, около 10 килограма зеленчуци – моркови, кромид лук, чушки, подправки и пикантина. “Много бързо стана, защото се притесних понеже е накиснат. Този е много хубав фасул и се вари бързо. Бяхме готови вече в 9 и половина.”, добави още Аниела Асенова. Освен чорба на миряните беше раздавано вино, сладка баница и хляб.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности, свързани с отбелязването на Петковден в Брезник.

Виж също...

Loading...