Курс по реставриране в Брезник провокира интереса на ученици от ноевското училище – ВИДЕО

Ученици от основно училище “Христо Смирненски” в брезнишкото село Ноевци участваха в курс по реставриране. Курсът се проведе във вторник в изложбена сграда “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Похватите на реставрирането бяха показани от лицензирания реставратор Любомира Китанова от Регионален исторически музей-Благоевград, където е изградена специална лаборатория за реставрация и консервация. В началото на курса директорът на музея в Брезник Емилия Велинова разказа на учениците какво право реставраторът с предметите. “Реставраторът прави диагностика, както лекарят диагностицира и изписва лекарства. Така реставраторът изписва химикалите, с които ще обработва и начина, по който ще ги реставрира – гледа ги под микроскоп, работи с микромотор, за да ги почисти и след това ги привежда в такъв вид, че да бъдат годни за експониране.”, каза директорът на музея Емилия Велинова.

Реставраторът от Благоевград поясни по какво се специализират реставраторите – хартия, дърво, метал, оръжия и други. Любомира Китанова се занимава с реставриране на метални предмети. “Както знаете имаме различни метали. Това са злато, сребро, мед, бронз, олово, желязо. Когато ни попадне един предмет, специално в археологията, той е лежал в земята. По него има много пръст, има влияние на соли, на влага върху предмета и започват да текат химични процеси. По този метал започва да се образува корозионен налеп, на който му казваме “патина”. При медта, бронза и среброто си има патина. Тя може да бъде благородна и неблагородна. Неблагородната не е добра за един предмет, защото започва да го разрушава. Когато един предмет попадне в нашите ръце целта ни е да можем да го защитим, да подобрим неговото състояние и да може да остане за бъдещето.”, отбеляза реставраторът Любомира Китанова.

След уводните думи учениците от училището в Ноевци имаха възможността да се докоснат до занаята. Ученици от средно училище “Васил Левски” в Брезник също имаха шанса да се научат как се реставрира. Инициативата премина под надслов “Пътят на експонатите от извора до витрината на музея” и е част от събитията, с които Брезник отбелязва духовния си празник на Петковден.

Вижте как премина част от курса по реставриране във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...