Скулпторът на паметника в Гигинци: Очарован съм от огъня и ентусиазма на сдружението за изграждането на монумента

Скулпторът Христо Илиев е очарован от ентусиазма на сдружение “Изграждане на паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от с. Гигинци”, което бе двигател за градежа на войнишкия монумент в населеното място. Това сподели скулпторът специално за читателите на Zapadno.com.

Елементи по паметника на площада в село Гигинци са последните изработени от ръцете на Христо Илиев. За около година той е успял да направи кръста за храброст и плочите с имената на загиналите във войните 36 гигинчани. Основното тяло на монумента е изградено от строителна фирма. Паметникът беше тържествено открит на 10 октомври. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Имената на 36 гигинчани, дали живота си за родината, са увековечени в центъра на Гигинци – ВИДЕО. “Винаги се вълнувам, когато става въпрос за войнишки паметник. Дали защото съм ходил в казармата или защото съм българин по някакъв начин преживявам нещата. Много често сънувам някакви такива драматични сцени, но ние художниците сме чувствителни натури. Не мога да не го преживявам.”, сподели скулпторът Христо Илиев, който от 40 години се занимава с тази творческа дейност.

Предпоследната му работа е монументален паметник в Шабла на първия селски бунт. Паметникът е съставен от отделни елементи и е с височина 5 метра. “Там използвах кран, използвах помагачи, но за тежката работа. Иначе самият проект, изпълнението, плочите с имената са си моя работа.”, добави скулпторът. Други негови творения са паметник на Свети Киприян във Велико Търново, на Васил Левски в Кубрат, на Достоевски в родния му град Добрич, мемориал на около 700 загинали българи в село Козлодуйци и други. “Беше много комично. Аз работя предпоследната работа в Шабла и всяка вечер един мъж си разхожда кучето и минава покрай мен, пък аз работя докато се стъмни. И една вечер спря се и вика: “Извинявайте може ли да ви попитам нещо? Казвам: “Кажете?” – “Колко сте годишен?” Викам: “Карам 70-та година”. Тогава човекът се учудил на скулптора с думите: “Ама вие още работите?!”

Скулпторът Христо Илиев е радостен от факта, че в последно време из страната се изграждат войнишки паметници на загиналите във войни българи. “Очарован съм от огъня, от ентусиазма на организаторите – на Биляна, на брат и, на Пепи и други. Тук докато го монтирах може би 7 – 8 човека: “Нещо да помогнем?” “Нещо да помогнем?”, добави още творецът от Добрич.

Виж също...

Loading...