Трънчани празнуват Петковден и без концертната програма, която бе отложена

На Петковден трънчани отбелязват празника на град Трън. Тази година той е по-различен, тъй като за първи път традиционната концертна програма е отложена, поради обявената извънредна ситуация и епидемичната обстановка в страната.

Празникът си е празник и въпреки липсата на програма с певци, кръшни хора на площада  и обявяване на почетни граждани на Трън жителите на пограничния град разпространяват тържествено настроение. От ранното утро хора, свързани с Трън отправят поздравления в социалната мрежа Фейсбук чрез популярни групи за общината. Други пък избират да поздравят своите роднини, приятели и познати от Трън по телефона с уводното “Честит празник!”.

Липсата на програма с изпълнители е заменена с музика, която звучи от 10:00 часа пред народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Духовното честване на празника не е променено и от сутринта в храм “Света Петка” в квартал “Баринци” се отслужва литургия. От 12:00 часа в храмовия двор ще бъде раздаден курбан за здраве. Отворен за посещения е и скалният параклис “Света Петка”, а няколко търговци са се разположили край паркинга в подножието му.

Виж също...

Loading...