Ценни фотографии от историята на брезнишкия храм “Света Петка” бяха показани в изложба – СНИМКИ

Тематична изложба с фотографии, рисунки и картички беше подредена в двора на храм “Света Петка” в Брезник. Изложбата беше представена по случай отбелязването на духовния празник на града, който се чества на Петковден, предаде репортер на Zapadno.com.

На няколко табла, подредени на една от стените на храма, са подредени снимки, рисунки и картички, свързани с историята на светата обител. Експонирането е по инициатива на местния историк Аниела Асенова. Сред фотографиите са показани ценни такива, които не са показвани или са забравени. “Тук е старата магерница, която се надяваме скоро време да започне възстановяването и в долната част на двора. Това е храмът “Света Петка” в такъв вид през 80-те години (бел. ред. на 20-ти век). Можете да си представите какво е било и как хората с тъга са гледали към този храм. А това е една картичка от 40-та година – ето тук се вижда този зид и камбанарията на самия храм.”, разказа Аниела Асенова, показвайки изложбата. Тя апелира брезничани, които притежават стари снимки с храм “Света Петка”, да ги предоставят на музея в града.

Интересен елемент в изложбата беше рисунка на поп Димитър Стоянов, която е съхранена в богослужебните книги. Показана е и старата камбанария, която е изградена през 1903 година, а камбаната към нея – от 1907 година. “Това е от македонски майстори. Събрана е цялата утвар от разтурените седем църкви на Бърдото и е сложено всичко в тази камбана. До камбаната задължително е поп Дойчо. Точно така пише в приписките: “Турците си ойдоше, дойдоше сърбите.” Само след два дни идва една комисия и поп Дойчо бие камбаната на старата камбанария и казва: “Който е българин да дойде при мене.” Целият град се стича при него.”, разказа още местният историк Аниела Асенова.

Приятни моменти в изложбата са сватба от 40-те години на 20-ти век в храма, дейности покрай светата обител, извършвани чрез доброволния труд на ученици, ктиторски надпис, стенописи и други. Фотографиите, рисунките и картичките са подредени по поредността на своето време. Идеята е изложбата да бъде на разположение на посетителите на храма в следващите няколко дни. Следващата изложба, свързана със светата обител, ще бъде посветена на неговото обновяване, което се извърши наскоро.

Разгледайте снимки от изложбата в двора на храм “Света Петка”, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...