Проверки на полицията и прокуратурата помогнаха за изземването на близо 7 тона наркотици от март до септември

3 101 специализирани операции по противодействие на разпространението на наркотици са проведени в страната. На 4 март 2020 година, със заповед на главния прокурор на Районните и Окръжните прокуратури, бе разпоредено извършването на проверки съвместно със служителите на Министерството на вътрешните работи срещу производството, държането и разпространението на наркотични вещества, с приоритет – районите на учебните заведения, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От началото на месец март до края на месец септември 2020 година са проверени общо 5 066 училищни райони и прилежащи територии. В хода на специализираните полицейски операции, под ръководството на прокуратурата, са разкрити 170 нови места за продажба на наркотични вещества. За производство, държане и разпространение на наркотични вещества са задържани 4 140 лица. За посочения период са образувани 3 758 досъдебни производства за извършени престъпления по член 354 а-354 в от Наказателния кодекс.

В резултат от проведените специализирани операции на територията на цялата страна са иззети общо над 674 килограма марихуана, над 6 000 килограма канабис, над 6 килограма хероин, над 19 килограма амфетамин в различни разфасовки, както и 3 422 броя таблетки амфетамин, над 7 килограма в различни разфасовки и над 100 таблетки метамфетамин, над 14,5 килограма и над 1 900 таблетки екстази, над 3 килограма нови психотропни вещества (дизайнерска дрога), различни прекурсори за направата на наркотичните вещества и кокаин.

Снимка: МВР – пресцентър

Виж също...

Loading...