В Къщата на маските в Кошарево се проведе изнесено обучение на ученици от Перник, които посетиха и Брезник

Къщата на маските в брезнишкото село Кошарево е била домакин на изнесено обучение за ученици от пернишкото 6-то средно училище “Свети Свети Кирил и Методий”, научи Zapadno.com.

Ученици от 10 и 11 клас от училището в Перник са провели изнесено обучение в Къщата на маските и са посетили забележителности в град Брезник. Те са взели активно участие в урока “Историческото минало на нашия народ, пречупено през призмата на фолклора”. На “терен” учениците са открили връзката между предметите – литература и история, тяхното отражение в живота на българския етнос и конкретно във фолклорната обредност като част от историческа съдба, съобщи един от преподавателите им.

Младите хора са научили за историята на старинната сграда, която преди години бе известена като “турската къща” в Кошарево. След извършен ремонт от края на месец септември 2018 година старата сграда приема посетители и вече е музей, познат като Къщата на маските. Интересни факти за характерните маски и сурвакарски групи са били представени от уредника на музея Клара Илиева.

Виж също...

Loading...